torek, 27. januar 2009

Starosti prijazna mesta

Danes se je sestal Strokovni svet Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) na katerem je dr. Božidar Voljč z Inštituta Antona Trstenjaka, predstavil slovenski vidik projekta Svetovne zdravstvene organizacije – Starosti prijazna mesta, z namenom, da se ZDUS aktivno vključil v ta projekt. S projektom se bo najprej pričelo v Ljubljani in nato nadaljevalo v Celju in Mariboru. Značilno za starost je, da smo radi v mlajši družbi.

V mestih živi več kot 65 odstotkov starejših ljudi, zato je treba tem ljudem pomagati, trdijo na Svetovni zdravstveni organizaciji v kateri je član izvršilnega odbora tudi dr. Božidar Voljč, ki je predstavil tudi brošuro-priročnik Vademecum. To je latinska beseda, ki pomeni Hodi z menoj. V priročniku, ki ga lahko damo v žep je napisano 84 priporočil za življenje v mestu, ki jih je pripravila Svetovna zdravstvena organizacija.

Dr. Božidar Voljč je v nadaljevanju poudaril, da Trstenjakov inštitut, s sodelovanjem Akademije znanosti in umetnosti, v februarju letos, pripravlja posvet o geriatriji (veja medicine, ki se ukvarja s preučevanjem, preprečevanjem, lajšanjem in zdravljenjem starostnih bolezni). Na tem področju medicine zaostajamo za svetom, čeprav smo bil včasih na tem področju vodilni.

Beseda je tekla tudi o vsebinski zasnovi IX. Festivala za tretje življenjsko obdobje 2009, ki jo je predstavil Bogdan Urbar, projektu Bivalna kultura in Raznolikost je bogastvo družbe, o prioritetnih nalogah ZDUS v tem letu in o osnutku programa Strokovnega sveta ZDUS za leto 2009.