ponedeljek, 16. februar 2009

Predsednica ZDUS: zelo sem zadovoljna z dogovorom

Minister za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), Ivan Svetlik je po srečanju s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije s predsednico zveze Matejo Kožuh Novak podpisal dogovor o sodelovanju. 

Podpisani dogovor bo podlaga za skupno prizadevanje za večjo kakovost življenja starejših na področjih, ki jih pokriva ministrstvo. Minister Svetlik je povedal, da so se dogovorili zlasti glede sprejemanja sistemskih rešitev, kot npr. zakona o dolgotrajni oskrbi in modernizacije pokojninskega sistema, ter vseh drugih zakonov, ki zadevajo starejše. Sodelovali bodo tudi pri aktivnostih, kot so spreminjanje odnosa do starejših, osveščanje o starejših in njihovem delovnem in intelektualnem potencialu.  

Podpis dogovora Po besedah predsednice ZDUS Mateje Kožuh Novak je podpis dogovora zelo pomemben, saj pomeni opredelitev sodelovanja na vseh področjih, ki zadevajo starejše, in zadeva medgeneracijsko sožitje. V skladu z dogovorom bo ministrstvo spremljalo socialno-ekonomski položaj starejših in predlagalo sprejetje ukrepov za izboljšanje najbolj ogroženega starejšega prebivalstva. Spodbujalo pa bo tudi prostovoljno delo, pravi Kožuh Novakova.  Izjava ministra MDDSZ Ivna Svetlika Sporazumeli so se tudi, da bodo sodelovali pri uresničevanju sprejetih sprememb, zlasti pa pri vključevanju starejših v skrb za potrebe, ki jih imajo. Z določenimi spodbudami, kot sta npr. program socialne ekonomije in delo prostovoljskih organizacij, ki ga ministrstvo podpira, lahko po ministrovem mnenju ta potencial starejših aktivirajo. 

Izdelali bodo letne programe dela in potem sledili letnim načrtom aktivnosti, je dejal minister. Zagotavlja, da bodo upokojence vključili v pogovore o sistemskih rešitvah že takoj na začetku in se bodo z njimi posvetovali o posameznih vprašanjih. Pri izvajanju politik ministrstva pa je treba upoštevati dejstvo, da so pokojnine predvsem z delom pridobljena pravica na temelju prispevkov in vloženega dela, je poudarjeno v besedilu. Kožuh Novakova pravi, da se pokojnine ne smejo več zniževati, ne glede na to, kakšna bo modernizacija pokojninskega sistema, ki naj bi jo pripravili v prihodnje. 

Glede draginjskega dodatka pa Svetlik pravi, da so se sporazumeli, da bodo sledili odločitvi koalicijskih partnerjev. Ti za enkrat ne vidijo možnosti, da bi bil ta dodatek letos izplačan, toda morda bo izplačan kdaj kasneje. Vendar pa je treba tudi pri modernizaciji pokojninskega sistema pogledati, ali je draginjski dodatek način, kako bi pomagali posameznim kategorijam upokojencev, ali pa je treba najti kakšno drugo obliko, da takšna enkratna interventna pomoč ne bi bila potrebna.