sobota, 7. februar 2009

V objemu besed


Predstavitev Zupanove knjige. (Foot: MiM)

Jože Zupan, znani kulturni delavec iz Šentruperta, ima svojo knjigo. Mnogim knjigam je pomagal na svet kot urednik, za branje knjig je pridobil prenekatero mlado in starejše srce, saj je že dolga leta dejaven v Bralni znački, ob svoji sedemdesetletnici pa si je privoščil tudi knjigo, na katero se je podpisal kot avtor in urednik.

Gre za knjigo V objemu besed, ki je pred kratkim izšla pri založbi Karantanija. Knjigo sta avtor in založnik David Tasič začela snovati leta 2007 kot avtobiografsko pripoved, vendar se je nato vsebinsko preobrazila v obsežen mozaik Zupanovih prispevkov, ki jih je v več kot treh desetletjih napisal in objavil v različnih priložnostnih publikacijah ter časopisih in revijah, med drugim tudi v dolenjski reviji Rast.

Uvodni avtobiografski pripovedi o otroštvu v rojstni Bohinjski Beli na Gorenjskem skozi sedem poglavij knjige sledijo zapisi, v katerih Zupan govori o svojih spoznanjih, izkušnjah in razmislekih o kulturi, umetnosti, pedagoškem delu, mentorstvu, o pomenu branja še posebej za mlade, o bralni znački pa o ljubezni do materinščine, o ustvarjalcih, s katerimi se je spoznal in z njimi sodeloval, o projektih, ki jih je zasnoval in izpeljal, ter o različnih kulturnih dogodkih v Šentrupertu, kjer se je udomil kot "gorenjski Šentruperčan" in tvorno soutvarjal kulturno podobo kraja.

Knjižno novost so predstavili v novi dvorani Frelihove Hiše vina v Šentrupertu, hkrati ko so predstavili trojico pesniških zbirk Toneta Pavčka, posvečenih njegovi rojstni Dolenjski. Z Zupanom se je pogovarjal dr. Igor Saksida.

M. Markelj, DL

Video: TV Vaš kanal Novo mesto

.