ponedeljek, 11. maj 2009

Iz prostovoljnega zavarovanja bo šlo več denarja za zdravila in toplice

Pri zdravilih na recept z vmesne liste se bo delež obveznega zdravstvenega zavarovanja znižal iz 25 na 10 odstotkov, pri storitvah zdraviliškega zdravljenja, ki ni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja, pa s 40 na 15 odstotkov. Ukrep je začasne narave, čez eno leto ga bodo ponovno pretehtali. Podpisali so posebno izjavo. Sklep o tem naj bi sprejemala skupščina ZZZS na torkovi seji, nato bo morala dodati soglasje še vlada.



Tako so se dogovorili predstavniki treh zavarovalnic, ki izvajajo prostovoljno zdravstveno zavarovanje ( PZZ), skupaj z generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samom Fakinom in ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem.

"S podpisom izjave zavarovalnice, ki izvajajo PZZ, sodelujejo pri zagotavljanju dolgoročne stabilnosti sistema zdravstvenega varstva v Sloveniji," je dejal predstavnik teh zavarovalnic Ivan Gracar. Minister pa je izrazil veselje, da so prostovoljne zdravstvene zavarovalnice imele razumevanje do ekonomske situacije, v kateri se nahajamo tudi v zdravstvu.


Z leve: Samo Fakin, Borut Miklavčič in Ivan Gracar

Minister Miklavčič je še dejal, da se premije zagotovo ne bodo povečale in da je vesel pobude za znižanje plač v zdravstvu, ki jo je dala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.
.