petek, 18. september 2009

120 let zdravstvenega zavarovanja na Slovenskem

Ljubljana,18.9.2009 - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je ob 120. letnici zdravstvenega zavarovanja na Slovenskem pripravil slovesnost na kateri so podelili slavnostna priznanja in obudili zgodovino zdravstvenega zavarovanja, ter njenih prvih zametkov leta 1889 vse do današnjih dni. Slavnostni govornik je bil Samo Fakin, generalni direktor ZZZS. V kulturnem sporedu je nastopil Slovenski oktet. Slovesnost je vodila in povezovala Zvonka Župančič Slavec.


Slavnostni govornik Samo Fakin,generalni direktor ZZZS

Prvega avgusta 2009 je minilo natanko 120 let od uvedbe zdravstvenega zavarovanja pri Slovencih. Leta 1889 je bila po Bismarckovem modelu socialnega zavarovanja z zakonom ustanovljena prva Okrajna bolniška blagajna v Ljubljani. Tej so kmalu sledile druge po vseh slovenskih mestih. S tem je bil po načelu solidarnosti omogočen skladen razvoj medicinske in zdravstvene oskrbe ter zdravstvenega zavarovanja vsem zaposlenim in njihovim družinam,kasneje pa vsemu slovenskemu prebivalstvu.


Prejemniki slavnostnih priznanj.

Zato ta dogodek velja za pomemben mejnik v razvoju zdravstva in dokazuje, da Slovenija nikoli ni bila zdravstvena provinca. Morebiti se danes tako daleč od začetka zdravstvenega zavarovanja ne zavedamo več, kaj pomeni imeti zagotovljeno gmotno varnost v bolezni, pri poškodbah, na stara leta. Vse dobro človek hitro privzame in se ne sprašuje, koliko dela, truda, predvsem pa osveščenosti družbe in njene solidarnosti je bilo potrebno, preden je vse to postalo samoumevno.


Slovenski oktet in voditeljica Zvonka Župančič Slavec.

Med prvimi v Evropi smo uredili obvezno zdravstveno zavarovanje, ki je postalo zgled družbeno pravične skrbi za zdravje vseh. To žlahtno tradicijo nam je uspelo ohraniti do danes, ko se po organizaciji in trdnosti, kakor tudi po dosežkih stroke lahko primerjamo z najrazvitejšimi državami. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije želi to jubilejno leto slavnostno zaznamovati in usmeriti pogled na prehojeno pot in k svojim koreninam.


Naslovnica prvega slovenskega zakonika zdravstvenega zavarovanja.
.


Slovenski oktet
.