sreda, 2. september 2009

Otvoritev prizidka in 10. let Doma starejših v Trebnjem

Trebnje, 2.9.2009 - V Trebnjem so v slovesno odprli nov prizidek k Domu starejših občanov Trebnje (DSO), počastili 10. obletnico delovanja v Trebnjem in 2. obletnico v Šmarjeti. S prizidkom, ki je stal 1,86 milijonov evrov so pridobili prostore za pralnico, prostore za pomoč na domu, sobe za dnevno in začasno varstvo, varovani oddelek in stanovanjski del, ki je postal kar galerija likovnih samorastnikov v malem. V trebanjskem domu sedaj živi 178 stanovalcev, v enoti Šmarjeta pa 36. Slovesnosti so se udeležili številni visoki gosti.


Prizidek Doma starejših občanov Trebnje.

Direktorica DSO Branka Kržič je v nagovoru med drugim dejala: «Kar 15. Let je trajalo, da se je dom sploh začel graditi in septembra 1999 sprejel 136 stanovalcev.«


Direktorica Branka Kržič je trak prerezala v družbi nekdanje direktorice Majde Ivanov, trebanjskega župana Alojzija Kastelica, Aleša Kende z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ter Franca Žnidaršiča, poslanca v DZ.

Potem je nadaljevala:«Uspehi niso prišli sami od sebe, brez spodbudnega ožjega in širšega okolja nebi šlo. Imamo srečo, da delujemo v okolju, ki je vedno znalo prisluhniti potrebam doma in njihovim starejšim ljudem. Ne le na simbolni ravni, temveč tudi z denarjem. Tu bi se posebej zahvalila Ministrstvu za delo družino in socialne zadeve in Občini Trebnje.«



Majda Ivanov, upokojena nekdanja direktorica DSO pa je v pogovoru povedala, da ima največ zaslug za življenje Doma takratni župan Ciril Pungartnik, ki mi je zaupal in verjel vame od vsega začetka. Zgodilo se je, da nismo imeli denarja niti za plačilo stroškov registracije Doma pri registrskem sodišču, zato sem to založila iz lastne denarnice. Že prvo leto nam je »crknila« centralna. Čeprav nismo imeli denarja se je tudi to rešilo, saj ni bilo obrtnika, serviserja ali posameznika, ki bi takrat odrekel pomoč Domu. Zato vsem hvala.



Franc Žnidaršič, poslanec Državnega zbora pa je bo tej priložnosti dejal, da DSO Trebnje sodi v sam vrh delovanja po njegovi vsebini. S sedanjim prizidkom pa je tudi eden izmed najboljših in najlepših v Sloveniji.

Po otvoritvi so si gostje ogledali nove prostore. Med drugim tudi sobo Dragotina Karla Richterja, star 83 let. Dejal je, da je z bivanje v Domu zelo zadovoljen. Povedal je še, da si je pred nastanitvijo v trebanjskem domu ogledal kar precej domov v Slovenji vendar mu je bil trebanjski najbolj všeč.


Visoki gosti so obiskali tudi Dragotina Karla Richterja.

Aleša Kenda z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je zanimalo kako imajo v Domu organizirano pomoč na domu. Branka Kržič mu je povedla, da je to dejavnost, ki bi jo radi še bolj razvili, vendar nimajo kadra in denarja s katerim bi pomoč na domu razvili, da bi delovala 24 ur na dan.Aleš Kenda je še dejal, da manjka programov s katerimi bi ljudi pripravili na upokojitev, saj nekatere ob upokojitvi povsem »pobere«, drugi pa na novo zaživijo, »ali upokojencem omogočiti, da lahko delajo naprej v okviru svojih zmožnosti«, je menil Franc Žnidaršič.


V kulturnem sporedu so nastopili tudi utroci iz Otroškega vrtca Trebnje.

V kulturnem sporedu je sodelovala Trebanjska godba z mažoretkami, otroci iz trebanjskega otroškega vrtca, skupina Ragle in Matic Uhan iz Glasbene šole Trebnje
.