torek, 29. september 2009

Pokojnine novembra - ne višje ne nižje

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je sprejel rebalans finančnega načrta zavoda za leto 2009, po katerem bodo prihodki in odhodki izravnani v višini nekaj več ko 4,6 milijarde evrov. Tako prihodki kot odhodki bodo za 0,6 odstotka nižji, kot so bili načrtovani v finančnem načrtu. Svet bo rebalans posredoval v soglasje vladi.



Člani sveta so se seznanili tudi s poročilom Davčne uprave RS o izterjavi prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v letošnjem letu, ki ga je podala generalna direktorica Dursa Mojca Centa Debeljak.



Predstavnik vlade v svetu Stanislav Vencelj je v razpravi povedal, da bodo morali pri novembrski uskladitvi pokojnin v skladu s pokojninsko zakonodajo upoštevati tudi oceno Urada za makroekonomske analize in razvoj o rasti plač. Glede na to oceno se pokojnine novembra ne bodo povečale. Pa tudi znižale se ne bodo, saj za to niti ni zakonske osnove, je dejal.



Predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek je v razpravi izpostavila vprašanje, kateri razlogi preprečujejo Dursu še bolj učinkovito delo. Predstavnik delodajalskih združenj Dušan Bavec pa je menil, da je bolje odobriti poplačilo prispevkov z odlogom ali na obroke, kot pa tvegati, da ne bodo nikoli poplačani.



Centa Debeljakova je Bavcu pojasnila, da so ti neplačniki v individualni obravnavi in da skušajo biti na Dursu pri reševanju vlog "življenjski".Predstavniku vlade Venclju pa je odgovorila, da so v omenjenem znesku skoraj 105,5 milijona evrov aktivnega dolga vključeni tudi neplačani prispevki Steklarne Nove.



Generalni direktor zavoda Marijan Papež je izrazil zadovoljstvo nad trendom izboljševanja pri izterjavi. Prav tako je zadovoljen z zagotovilom generalne direktorice Dursa, da je "vsak evro dolga pokrit z ustreznimi davčnimi postopki". Izpostavil pa je tudi dobro sodelovanje zavoda z Dursom.
.