torek, 17. november 2009

Pokojnine se ne bodo povečale

Pokojnine se novembra ne bodo uskladile s plačami. Za novo predsednico Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je bila izvoljena Anka Tominšek. Potrdili so predlog za dodelitev denarja za raziskovalno in preventivno dejavnost.



Svet Zavoda je sprejel sklep, da zakonski pogoji za uskladitev pokojnin v novembru 2009 niso izpolnjeni, ker je povprečen mesečen porast najnižje pokojninske osnove, veljavne v letošnjem letu, že po uskladitvi pokojnin, izvedeni februarja 2009, presegel napovedano ocenjeno rast povprečne plače.



Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na današnji konstitutivni seji za predsednico sveta soglasno izvolil predstavnico upokojenskih organizacij Anko Tominšek, ki bo svet vodila v novem štiriletnem mandatu. Njen namestnik je prav tako s soglasno odločitvijo sveta postal predstavnik delodajalcev Dušan Bavec.



Anka Tominšek se je v kratkem nagovoru zahvalila za zaupanje in dejala, da so izhodišča za modernizacijo pokojninskega sistema že v javni razpravi, ter da priprava sprememb ne bo mogla iti mimo Sveta ZPIZ, ki ga sestavljajo predstavniki vlade, delodajalcev, sindikatov in upokojencev.



Svet Zavoda je po obravnavi sprejel tud sklep o dodelitvi denarja za preventivno in raziskovalno dejavnost. Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je za projekt »Starejši za višjo kakovost življenja doma« namenil 8.000,00 €, za projekt »RESje – prostovoljska pomoč osebam z demenco«, 7.500,00 € in za raziskovalni projekt »Raziskava ekonomska participacija starejših (upokojencev) – 2. del«, 5.000,00 €.



Vloga Razkošje, Nada Čeplak s.p. za projekt, ki vključuje invalidsko upokojene obolele za multiplo sklerozo pa je bila zavrnjena, ker ne izpolnjuje pogojev za dodelitev denarja za preventivno dejavnost. Prav tako je bila zavrnjena vloga ZDUS za raziskovalni projekt »Raziskava kvalitete starejših, ki živijo v lastnih gospodinjstvihˇ, ker Zavod ni prejel poročila o izvedbi projekta.


Anka Tominšek, nova predsednica Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
.