sobota, 28. november 2009

Za dostojno življenje in starost

Sedem sindikalnih central je ob sodelovanju upokojencev in študentov v Ljubljani organiziralo množične demonstracije, na katerih so zahtevali zvišanje minimalne plače na 600 evrov neto ter umik vseh zanje spornih predlogov nove pokojninske reforme. Po podatkih organizatorjev se je shoda, ki je potekal dostojanstveno, udeležilo več kot 30.000 ljudi.



Demonstracij se je udeležil tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki je v pogovoru z novinarji med drugim dejal, da podpira čim višje plače, hkrati pa si želi tudi čim bolj uspešno slovensko gospodarstvo, da bi bili tudi po teh merilih med najboljšimi v Evropi.



To kar imamo danes, ni naša Slovenija, to je oligarhija (oblast v rokah peščice ljudi) kapitala in politike, je dejala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. "Slovenci smo se obdržali zato, ker smo razvili medsebojno pomoč in solidarnost," je še dejala.



Demonstracij so se udeležili tudi člani sindikalnih konfederacij in zvez iz tujine. Med njimi je bil tudi namestnik generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov Reinet Hoffmann, ki je med drugim dejal: "Hočemo in borimo se za socialno Evropo."

Diaprojekcija dogodka

.