nedelja, 20. december 2009

Minister Lukšič podelil priznanja »Roza ni zgolj poza«

Ljubljana – »Dobra vzgoja je najboljša zdravstvena vzgoja, zato akcijo Roza ni zgolj poza, kot minister podpiram in menim, da bo potrebno tudi moški svet prepričati, da je rak na dojki bolezen človeštva in le bolezen ženskega spola«, je dejal minister Igor Lukšič predno je skupaj z Mojco Činč Gruntar z Ministrstva za zdravje podelil priznanja.



Zmagovalec natečaja je bil video film »Moj bend«, ki so ga ustvaril Klemen Berus, Zala Košak, Anže Mraz, Ambrož Pušnik in Peter Rangus iz Gimnazije Novo mesto. Film prikazuje najstnico, ki dobi raka na dojki.

Original.

Sledi »Koledar: rak ne izbira, izberi ti«, ki so ga zasnovale Ana Rus in Ženja Maher iz gimnazije Bežigrad, ter Alja Nike Skrt iz Gimnazije Novo mesto. S koledarjem dijakinje želijo osvestiti ženske (in sebe) o bolezni raka dojk in jih na to spomniti vsak dan.



»Naj ne postane del tebe!« je plakat, ki so si ga zamislile Soniam Muparutsa, Lucija Seljak, Kristina Anželj, Maja Dolinar, Anja Birjukov, Donna Senica, Eva Butala, Alenka Puš, Teja Kumer, Sandra Rovšek iz Gimnazije Antona Aškerca iz Ljubljane. Plakat, ki na prvi sliki prikazuje zdrava dekleta, na drugi pa dekleta v različnih stadijih bolezni, skupaj z jasnim besedilom, spodbuja k preventivnem ravnanju.



Lara Zupančič, iz Gimnazije Novo mesto, avtorica video filma »Ker nič ni nemogoče« se je uvrstila na četrto mesto. S filmsko zgodbo v kateri igrata Anja Zupančič in Benjamin Smole, želi sporočiti: Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, še ni konec; IN NI ŠE KONEC, ČE ŠE NI DOBRO. Ne prepustimo bolezni naključjem



Nagrajen pa je tudi prispevek v Office Power Pointu »Povežimo se”, ki so ga ustvarili Maša Manca Florjanič, Alja Zgonc, Maja Prešern, Nina Zoran, Tjaša Umbreht in Ana Marija Stanič z Gimnazije Novo mesto, ki je tudi absolutni zmagovalec spletnega glasovanja, saj je prejel kar 5.228 glasov.



Kreativni natečaj za dijake in dijakinje srednjih šol je potekal v času rožnatega oktobra, meseca boja proti raku dojk v sodelovanju s slovensko Europo Donno, farmacevtsko družbo Roche in Zavodom MedOverNet ob podpori Ministrstva za zdravje, Ministrstva za šolstvo in šport, ter Onkološkega inštituta Ljubljana.


Skupinski posnetek pred katedralo v Milanu

Prvi natečaj »Roza ni zgolj poza« je zelo dobro uspel zato ga bo farmacevtska družba Roche sponzorirala tudi naslednje leto.
.