četrtek, 31. december 2009

Novoletna poslanica Predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja

Drage Slovenke in Slovenci, spoštovane državljanke in državljani,

leto 2010 bo prelomno leto. Za nami je namreč najbolj surovi čas največje svetovne gospodarske krize po drugi svetovni vojni, pred nami pa možnost, da Slovenija gospodarsko in socialno okreva in se hkrati pripravi za nov razvojni zagon.




Tvegam napoved, da bo leto 2010 boljše leto. Najprej zato, ker dovolj pomembnih
kazalcev kaže, da je najtežji čas krize za nami. Drugič zato, ker za razliko od lanskega leta za prihodnje lahko bistveno bolj jasno predvidevamo probleme in njihove možnrešitve. Tretjič zato, ker smo najtežji del krize preživeli tako, da smo obdržali potrebno solidarnost in socialno povezanost naše družbe, kar nam, četrtič zdaj omogoča, da velikopotezno zastavimo nekatere zahtevne strukturne reforme in povečamo našo konkurenčnost.

Naša vizija je, da presežemo povprečno razvitost Evropske unije in se umestimo v krog najbolj konkurenčnih in solidarnih držav na svetu. Zdaj, ko se to sliši še posebej utopično, zdaj je pravi čas, da storimo odločilne korake v tej smeri. Če si danes skoraj vse razvite ekonomije ližejo rane po hudi krizi, bomo prihodnji božič že natančneje vedeli, katera med njimi bo v naslednjem razvojnem ciklusu zmagovalka in katera poraženka. Tekma bo neusmiljena. Slovenci imamo dovolj notranjih moči, znanja in samozavesti, da moramo stremeti k uspehu. Vlada se svoje odgovornosti glede tega v celoti zaveda.

Zato ima vlada za prihodnje leto tri konkretne cilje: prvič, stabilizirati pozitivno gospodarsko rast na medletni ravni okrog enega odstotka. Drugič, zmanjšati proračunskiprimanjkljaj za pol odstotne točke, in tretjič zadržati stopnjo anketne brezposelnosti pod sedmimi in pol odstotki.

Če hočemo zmagati moramo delati skupaj in v skupno dobro. To je moralni in legitimni vzvod naše moči za rešitev najtežjih problemov. Dajmo vse od sebe in ne vse samo za sebe. Pokažimo najboljše lastnosti našega narodovega značaja – upornost, zmagovalno miselnost in samozavest.

Prihodnje bo torej prelomno leto, bo boljše leto in bo čas za zmagovalce. Vse dobro.
.