četrtek, 31. december 2009

Novoletna poslanica predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka

"Za nami je leto preizkušenj. Ves svet - in naša domovina, Slovenija - sta preživela največjo gospodarsko krizo po drugi svetovni vojni. Za nami je resna preizkušnja. Ta čas pa se že kažejo znaki okrevanja. Storiti moramo vse, kar je treba, da bi se gospodarsko okrevanje v prihodnjem letu nadaljevalo. Še več, priložnost imamo za temeljite spremembe in izboljšanje, ki bodo zagotovili blaginjo naslednji generaciji. Slovensko gospodarstvo je pred izzivom preobrazbe. Ta je nujna zato, da si bomo zagotovili nove trge, posodobili naše gospodarstvo in še dovolj zgodaj vstopili v obdobje zelenih tehnologij in okolju prijaznega razvoja.





V letu, ki je za nami, se je ponovno izkazala naša solidarnost. Ljudem, ki jih je kriza najbolj prizadela, je družba priskočila na pomoč. Izkazale so se številne humanitarne in druge nevladne organizacije in številni prostovoljci. Vsem njim gre ob koncu tega leta posebna zahvala, vsem nam pa naloga, da v prihodnjem letu še okrepimo mrežo naših organizacij civilne družbe. To bo omogočilo boljšo skrb za sočloveka in višjo kakovost življenja nas vseh. Vsak od nas lahko, posebej v teh prazničnih dneh, stori kaj dobrega za sočloveka, zlasti za pomoč bolnim, ostarelim in vsem drugim, ki pomoč potrebujejo. Smo družba, ki postaja vse starejša. To pomeni več zrelosti in premišljenosti, pa tudi več medsebojnega razumevanja. Vsi skupaj moramo storiti več za to, da bi mladi našli pravo mesto v družbenem razvoju in da bi v stoletju, ki se je komaj dobro začelo, našli pot, ki bo v polni meri priznala in angažirala mladostno energijo in ustvarjalno moč mlade generacije.

Ob vstopu v novo leto želim vse dobro in veliko dobre volje in osebne sreče, zadovoljstva in uspehov vsem državljankam in državljanom Slovenije, našim rojakom v sosedstvu in po svetu ter vsem ljudem, ki živijo v Sloveniji. Moje dobre želje so nocoj še posebej namenjene vsem tistim, ki bodo v skrbi za nas to najdaljšo noč preživeli na svojih delovnih mestih. Vse dobro želim pripadnikom naših obrambnih in varnostnih sil, še posebej slovenskim vojakinjam in vojakom na mirovnih misijah v tujini.

Naj bo leto, ki je pred nami, leto smelih vizij in pogumnih odločitev, naj bo to čas dobrih dejanj. Vsem voščim srečno v 2010!"

dr. Danilo Türk
predsednik Republike Slovenije
.