sobota, 26. december 2009

Praznik dneva samostojnosti in enotnosti

Minilo je 19 let od plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem smo 23. decembra 1990, Slovenci pokazali enotnost. Na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je pritrdilno odgovorilo 88,5 odstotka vseh volivcev. Rezultati so bili uradno razglašeni tri dni pozneje, zato 26. december obeležujemo kot državni praznik.



Sprva se je praznik imenoval dan samostojnosti, konec septembra 2005 pa je DZ sprejel novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki je dan samostojnosti preimenovala v dan samostojnosti in enotnosti. S spremembo imena naj bi poudarili izpričano enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.



Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.



Letošnja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti je bila že v sredo v Cankarjevem domu, slavnostni govornik pa je bil predsednik vlade Borut Pahor. Praznik so pred tem počastili tudi poslanci DZ s slavnostno sejo, na kateri je bil slavnostni govornik podpredsednik DZ Miran Potrč. Ljubljanski nadškof Alojz Uran pa je istega dne vodil mašo za domovino.



Vir:STA. Foto: J.Platiše in STA
.