petek, 8. januar 2010

Bolniki v prenovljenem delu stavbe C Onkološkega inštituta

Nekaj dni pred novim letom so se bolniki preselili v prenovljeni levi del stavbe C Onkološkega inštituta, kjer je dnevni hospital in oddelek za zdravljenje bolnikov z rakom pljuč. Prenova se je pričela 26. oktobra lani. Stroški prenove stavbe C ter izboljšanja pogojev bivanja in zdravljenja se krijejo iz sredstev, zbranih v dobrodelni akciji Društva onkoloških bolnikov Slovenije "Stopimo skupaj za bolnike z rakom", in iz sredstev Onkološkega inštituta Ljubljana.


Na sliki je prenovljena bolniška soba z novimi sodobnimi električnimi posteljami z obposteljno omarico in konzolno mizico,ki jih je kupilo Onkološko društvo Slovenije.

Prav zato je Ana Žličar, generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, povabila na ogled prenovljenih bolnišničnih oddelkov v stavbi C predstavnike Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Skupaj s predsednico prim. Marijo Vegelj Pirc, dr. med., sta se ogleda udeležila tudi generalni sekretar Blaž Bajec in članica upravnega odbora Milena Mramor, ki je kot bolnica z rakom pljuč bila med pobudniki prenove. Po ogledu je navdušeno dejala: "Standard v prenovljenem delu stavbe C je sedaj višji kot v novi stavbi OI. Sedaj je čisto drugače kot pred petimi leti, ko sem se tukaj zdravila. Bolniki imajo nove in udobne bolniške postelje, okna so nova, sedaj je dovolj stranišč, ne tako kot prej, ko sta bili le dve stranišči, eno za moške in eno za ženske, na oddelku za 27 bolnikov."


"Sedaj je vse drugače, kot pred petimi leti ko sem se tukaj zdravila", je srečna in navdušena dejala Milana Mramor (druga z desne) v družbi z Ano Žličar, Cvetko Cerar in Marijo Vegelj Pirc.

Za prenovitvena dela v stavbi C bo po besedah direktorice Onkoloki inštitut porabil čez milijon evrov. Društvo je z zbranim denarjem, 412.557,09 evrov, z dobrodelno akcijo "Stopimo skupaj za bolnike z rakom" nabavilo v februarju lani 72 sodobnih električnih postelj z obposteljno omarico in konzolno mizico, račun je znašal 258.565,20 evrov; septembra lani pa za vgradnjo 94 novih oken , račun je znašal 62.144,80 evrov. V januarju bo za novo dvigalo v stavbi C namenilo 62.861,89 evrov. Preostanek sredstev bo po dogovoru z vodstvom inštituta tudi namensko uporabljen še za potrebno dodatno opremo v bolniških sobah. Predvidoma konec februarja 2010 bo prenova stavbe C končana - še desni del stavbe in vgradnja novega dvigala.


Dia projekcija dogodka
.