četrtek, 28. januar 2010

Davos – predsednik Danilo Türk obiskal Svetovni gospodarski forum

Francoski predsednik je z uvodnim govorom v svetovljanskem švicarskem središču Davos odprl tradicionalni, že 40. forum, ki letos poteka pod naslovom "Izboljšati razmere v svetu: premisliti, preoblikovati, obnoviti". Otvoritvenega zasedanja se je udeležil tudi predsednik Slovenije dr. Danilo Türk.



Prvi dan delovnega obiska v švicarskem Davosu se je predsednik Türk udeležil otvoritvene slovesnosti in srečal s predsednikom Republike Azerbajdžan dr. Ilhamom Alijevim, s katerim sta govorila o izvajanju dogovorov, ki sta jih državi sklenili med lanskim uradnim obiskom slovenskega predsednika v Azerbajdžanu. Predsednik Türk je izpostavil tudi interes slovenskih podjetij za čimbolj učinkovit razvoj gospodarskega sodelovanja med državama.

Slovenski predsednik se je srečal tudi z nekdanjim predsednikom Združenih držav Amerike Billom Clintonom, s katerim imata tudi sicer redno komunikacijo in izmenjal stališča o nekaterih političnih in gospodarskih temah, ki so pomembne za prihodnost.



Drugi dan delovnega obiska je predsednik dr. Danilo Türk sodeloval na pogovoru na temo "Rastoči trgi: Okrepiti rast globalnega gospodarstva". Po predsednikovih besedah postaja sodelovanje z novimi gospodarstvi čedalje pomembnejše za vse države razvitega sveta, torej tudi za Slovenijo. Izpostavil je, da mora Evropska unija računati na dolgo obdobje razmeroma počasne gospodarske rasti in majhnih tržnih priložnosti, medtem ko so območja sveta, ki veljajo za nastajajoča gospodarstva, izredno zanimiva in dinamična. Ob tem je poudaril, da teh priložnosti ne smemo zamuditi.

Predsednik Türk se je srečal tudi s predsednikom Islandije Ólafurjem Ragnarjem Grímssonom, ki mu je predstavil pričakovanja v zvezi z razpravami o kandidaturi Islandije za članstvo v Evropski uniji.



Popoldan pa se je predsednik Türk udeležil interaktivnega zasedanja na temo "Razprava o novi gospodarski rasti". Predstavil je tudi izkušnje Slovenije, ki jo je kot izrazito izvozno naravnan državo kriza močno prizadela in ki trenutno intenzivno išče nova tržišča izven Evropske unije. Predsednik je v svojem nastopu poudaril tudi nujnost oblikovanja skupnih politik Evropske unije na nekaterih ključnih področjih, ki so pomembna za prihodnost unije. Eno od takšnih področij je reševanje problema staranja prebivalstva Evropske unije. (vir: up)
.
.