petek, 1. januar 2010

Deset let plesno družabnih srečanj na Bledu

Na Bledu, v Hotelu Toplice, se v restavraciji Panorama že deseto leto na družabnih srečanjih srečujejo upokojenci z vse Gorenjske. Prihajajo pa tudi iz Ljubljane in Zasavja. Prvo srečanje je bilo v nedeljo, 1. oktobra, leta 2000 v Hotelu Astoria. Duša in ustanoviteljica teh srečanj je Anica Svetina, dolgoletna prostovoljka in predsednica Območnega združenja Rdečega križa, Radovljica, ki je pred dnevi, prejela tudi plaketo Državnega sveta Republike Slovenije, kot ena izmed najzaslužnejših prostovoljk v naši državi.


Dobrodošlica Anice

Obiskovalci družabnih večerov so prišli iz vseh koncev Gorenjske, tudi iz Ljubljane in Zasavja, ter hitro napolnili restavracijo Panorama Hotela Toplice. Anica je vsakega pozdravila, objela in mu zaželela prijetno počutje in sprejemala darila, ki jih je prinesel Miklavž. Zaigrala je glasba in pari so se v valovih glasbe zavrteli. Plesali so lahkotno in leta se niso kaj dosti čutila. Eden od plesalcev reče: »Upam, da nam zaradi tega ne bodo vzeli »penziona«.


Zaigrala je glasba in pari so lahkotno zavrteli

Anica, ki je hkrati animatorka in napovedovalka napove obisk učencev in učenk prvega triletja iz Osnovne šole Lesce, ki so na družabni večer prišli skupaj s starši, vzgojiteljico Matejo Verčič in Heleno Cilenšek učiteljico in mentorico podmladka Rdečega križa. Starejšim so se predstavili z recitacijami, plesom četvorke in petjem. Na koncu pa so zaželeli lepe Božične praznike in Srečno novo leto 2010. S prisrčnim in pristnim nastopom so navdušili prisotne, ki so jih nagradili z dolgim ploskanjem, ter veselimi in zadovoljnimi obrazi.


Učenci in učenke prvega razreda Osnovne šole Lesce in vzgojiteljica Mateja Verčič

Na prvem srečanju pred desetimi leti je bila Frančiška Žlebir, upokojena učiteljica iz Radovljice, ki je povedala, da je za prvo srečanje izvedela po radiu Jesenice. »V Astoriji je bilo odlično dokler jo niso prenovili. Gospa Anica Svetinova je potem našla nov čudovit prostor v restavraciji Panorama hotela Toplice. Že sam prostor, ki je na nivoju pomaga ustvariti dobro vzdušje, če pa je napolnjen z dobro vsebino pa je počutje še boljše. To pa naša Anica zna, saj je program vrhunski. Vedno je kaj novega in zanimivega. Tako smo imeli modno revijo, učili smo se mešanja, pijač, kulturne postrežbe, kulture gosta, obiščejo nas pomembne osebe med njimi je bil tudi pesnik in ugankar Franc Ankerst, župan Občine Bled in župan Občine Radovljica, ki nas ob mednarodnem dnevu žena obdari s cvetjem. Zadnjo nedeljo v letu se obdarimo med seboj, restavracija Panorama pa nas pogosti s penino. Največ pa mi pomeni prijateljstvo, ki ga gojimo in ustvarjamo na srečanjih.. Še to, da ne pozabim; na koncu srečanja nam vedno Anica naroči, da je potrebno vsaj enkrat na dan na glas reči, RAD TE IMAM«


Frančiška Žlebir s plesalcem

Obiskovalci imajo stalna omizja, ki jih čakajo iz leta v leto, tudi takrat ko so odsotni. Ob njih se ob vsakem srečanju razvijejo pravi prijateljski pogovori. Prisedel sem ko omizju kjer sta sedela tudi Matko, upokojeni ključavničar in Janika Pogačnik, upokojeni komercialni tehnik, iz Lesc, ki sta poznana po tem, da gresta pred družabnim srečanjem vedno v hribe. Tokrat sta bila na Robleku. Povedala sta, da se družabnih srečanj udeležujeta od vsega začetka. Manjkala sta le prvič. Rada plešeta, ter cenita dobro družbo, ki jo je tu dovolj. Zato redno prihajata. Imata občutek, kot, da so velika družina, ki se med seboj dobro razumejo in pomagajo. Pohvalila sta tudi hotelsko osebje, ki se trudi, da se dobro počutijo. Janika je posebej podarila, da je Anica Svetina ne smo ustanoviteljica in dobra organizatorica, ampak duša teh družabnih srečanj. Matko pa pravi: » Všeč mi je pozornost in skrb do nas. Če kdo manjka se takoj zanimamo-jo za njega, zakaj ga ni, je mogoče potreben pomoči.«


Matko in Janika Pogačnik rada plešeta in planinarita

Anica Svetina, upokojena ekonomistka, iz Bleda, drugače pa gorenjka z dobrim in radodarnim srcem, duša, voditeljica in ustanoviteljica družabnih srečanj na Bledu je povedala, da je bilo pred desetimi leti ravno leto starejših.

»Razmišljala sem kaj bi lahko naredila za starejše občane Bleda, saj so podjetja kjer so bili upokojenci zaposleni v večini primerov naje pozabila. Ker sem bila takrat članica Programskega sveta pri Občini Bled sem predlagala, da se za starejše organizira mesečna družabna srečanja. Občina je predlog sprejela in pripravila sem program, ki še danes živi.

S prvim srečanjem smo pričeli prvo oktobrsko nedeljo pred desetimi leti v Hotelu Astoria. To pa zato, ker je večina starejših v mladih letih v ta hotel hodila na redne plesne večere. Prvič se nas je zbralo štirideset. Drugič že okrog sto. Sedaj nas je blizu tristo. Obiskovalci so predlagali, da je eno druženje na mesec premalo in dogovorili smo se, da se bomo srečavali dvakrat na mesec. Prvo in tretjo nedeljo v mesecu.



Dia projekcija dogodka

Po adaptaciji hotela Astoria smo se preselili v restavracijo Panorama Hotela Toplice, kjer smo še sedaj. Prostor z glasbo nam tudi tukaj nudijo brezplačno. Zato bi se rada zahvalila restavraciji Panorama Hotela Toplice, Hotelu Astoria, županu Občine Bled, Radovljica, Gorje in Bohinj, ter drugim za vsestransko podporo in razumevanje z željo, da bi bilo tako tudi v bodoče.«


.