ponedeljek, 7. december 2009

Janez Šinkovec razstavlja v medicinskem centru Iatros

V medicinskem centru IATROS v Ljubljani razstavlja ljubiteljski slikar Janez Šinkovec, ki drugače opravlja delo višjega državnega tožilca-svetnika. S slikarstvom se ukvarja 'za svojo dušo' in ne zato, da bi se afirmiral kot slikar. Na otvoritvi je slikar eno slikarsko delo podaril društvu Beli obroč. Sliko je prevzela predstavnica Belega obroča Vlasta Nussdorfer.


Vlasta Nussdorfer prejema darilo od Janeza Šinkovca.

Janez Šinkovec je Ljubljančan. Z risanjem in slikanjem se je pričel ukvarjati na začetku gimnazije. V začetku je uporabljal svinčnik in risal karikature. Kasneje pa je pričel preizkušat tudi druge tehnike. Sedaj je njegova najbolj priljubljena tehnika nanašanje oljnih barv z lopatico.


Pavle Košorok (z leve) in Janez Šinkovec

Dušan Koman, kustos SAZU je zapisali, da imajo njegove slike jasno izpoved, ki toplo nagovorijo gledalca. Iz njih vejeta optimizem in veselje do življenja. Motivi so raznoliki, od tihožitij, portretov in aktov. Najraje pa se posveča krajini, pa naj si bo to ruralna (kmetijska), ali upodobitev nedotaknjene narave. Zanj je značilno, da je v mladosti slikal realistično, kasneje pa je svojo pot ustvarjalno pot nadaljeval kot impresionistično občuten avtor.


Janez Šinkovec svojo slikarsko pot nadaljuje kot impresionistično občuten avtor.

Na otvoritvi razstave je kulturnem sporedu sodelovala Marina Horak, znamenita pianistka in glasbena pedagoginja, Bernard Brizani, študent akademije za glasbo in igralka Ivanka Mežanova.