petek, 29. januar 2010

Upokojenci s Pahorjem o zdravstvu in domovih za starejše

Predsednik vlade Borut Pahor se je danes sestal s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije. Z njim so pogovarjali o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti. Med drugim pa so govorili tudi o oskrbi v domovih za starejše, ki je številni ne morejo plačati sami. Dogovorili so se, da bo vlada pripravila ustrezne izračune in potem na tej podlagi z določenimi ukrepi pomagala socialno najbolj šibkim upokojencem, je v izjavi po pogovoru dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica.



Predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak pa je opozorila, da si 50 odstotkov upokojencev s svojo pokojnino ne more plačati oskrbnine v javnem zavodu, 80 odstotkov pa ne v zasebnem. Premiera so ob tem pozvali, da bi bilo dobro čim prej sprejeti ustrezno zakonodajo za rešitev problema, zlasti s področja zavarovanja za dolgotrajno nego.



Po besedah Pavlice gre "v resnici za težak položaj določene skupine ljudi, ki ne more plačevati stroškov za dom". Po drugi strani pa zadeva po njegovem opozorilu tudi medgeneracijski odnos. "Če otroci pričakujejo, da jim bodo starši dali stanovanje, morajo tudi prevzeti del odgovornost za položaj starejših," je dejal in zagotovil, da bo vlada skušala vplivati na višino cen v socialnovarstvenih domovih in da bodo izdelani ustrezni izračuni, tako da bodo na njihovi podlagi lahko usmerili ukrepe k tistim, ki jih najbolj potrebujejo.



Tudi Kožuh Novakova meni to ni le problem starejših, temveč medgeneracijski problem. Oskrbnino morajo namreč plačati otroci, če je njihovi starši v domu ne morejo. Zdaj tisti, ki so brezposelni, že "jemljejo starše iz domov, ker skušajo s pokojnino staršev preživeti", je dejala. Predlagala je tudi, da bi v zakonu o varstvenem dodatku odpravili določilo, po katerem je varstveni dodatek vezan na delovno dobo.

Povedala je še, da so predstavniki ZDUS-a na današnjem pogovoru izrazili zadovoljstvo s tem, ker je predlog zakona o zdravstveni dejavnosti koalicijsko usklajen. Zveza društev upokojencev si želi, da bi bil čim prej v zakonodajnem postopku.
.