petek, 19. marec 2010

Stavba C Onkološkega inštituta je obnovljena

Onkološki inštitut Ljubljana je v tudi uradno obeležil zaključeno prenovo bolnišničnih oddelkov stavbe C. Obnova, ki se je začela konec oktobra lani, zaključila pa v začetku marca, bolnikom zagotavlja prijetnejše počutje in boljše razmere za zdravljenje in bivanje. Obnovljeni prostori in oprema pa bo tudi zdravstvenemu osebju olajšala zahtevno in naporno delo. Obnova je stala stala 1.628.045 evrov. Od tega je Onkološki inštitut prispeval 1.199.783 evrov, številni donatorji pa so skupaj prispevali 428.262 evrov, največ 383.572 evrov je prispevalo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.


Vsaka bolniška soba ima sedaj sanitarije.

Generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) Ana Žličar je na otvoritveni slovesnosti dejala: "Z velikim veseljem sporočam, da smo dosegli dolgo želeni cilj, prenovo bolnišničnih oddelkov v stavbi C. Bolniki v tej stavbi so sedaj dobili prostore, ki jim bodo, med zdravljenjem, omogočili prijetnejše in bolj kakovostno bivanje. Obnova je še toliko bolj pomembna, ker so pri njej sodelovali številni donatorji, od podjetij, nevladnih organizacij in posameznikov, ki so prispevali svoj denar v dobrodelni akciji 'Stopimo skupaj za bolnike z rakom', ki jo je organiziralo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije (DOBSLO), skupaj z RTV SLO in Radiem Ognjišče. To so bila začetna sredstva s katerimi smo pričeli obnovo. Posebno dolžnost in odgovornost pa smo čutili do ljudi, iz vse Slovenije, ki so darovali denar, s katerim bi bolnikom zagotovili kakovostnejše razmere za zdravljenje in bivanje na Onkološkem inštitutu."



Prof. Matjaž Zwitter se je vsem, ki so omogočili obnovo stavbe C zahvalil in Poudaril: "Bolniki s pljučnim rakom, ki so se zdravili v stavbi C je s prenovljenimi prostori vrnjeno človeško dostojanstvo, ki so ga doživljali tudi s tem, da so morali v vrsti čakati na stranišče. Zato sem zelo hvaležen Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, ki je skupaj z RTV SLO in Radiom Ognjišče organiziralo dobrodelno akcijo na kateri so se zbrala 'zagonska' sredstva."



Generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, Ana Žličar in predsednica DOBSLO Slovenije Marija Vegelj Pirc sta na današnjem dogodku podpisali donatorsko pogodbo za novo dvigalo v vrednosti 62.000 evrov. Društvo je z zbranimi sredstvi februarja 2008 kupilo 72 sodobnih električnih postelj z obposteljno omarico in konzolno mizico (258.565,20 evrov)), septembra 2008 pa je financiralo tudi vgradnjo 94 novih oken (63.844.76 evrov).



Predsednica društva DOBSLO Marija Vegelj Pirc je ob tej priložnosti poudarila: "V društvu smo ugotavljali, da imamo novo stavo OI. Vendar v njej niso našli prostora najtežji bolniki. Ostali so v stari stavbi C za katero pa ni bilo jasnih načrtov, da se bodo razmere izboljšale. Zato smo v Društvu rekli stopimo skupaj in z RTV SLO in Radiem Ognjišče organizirali dobrodelno akcijo, ki je naletela na neverjeten odziv. V njej so kot prostovoljci, še več pa kot darovalci, sodelovali tudi upokojenci. Zbrali smo nekaj več kot 417.941,60 evrov."



Med večjimi donatorji je bilo še združenje Europa Donna, društvo NA-VDIH, ki je sredstva zbiralo v dobrodelni akciji Mozaik življenja, ter Abanka.


Stavba C Onkološkega inštituta naj bi še letos dobila tudi novo fasado.

.