ponedeljek, 10. maj 2010

4. Mednarodni festival gorniškega filma

V Cankarjev domu je od 10. do 14. maja 2010 potekal 4. Mednarodni gorniški festival. Namen Festivala, ki postaja že tradicionalen je promocija gorske kulture in filmov, povezanih gorami. Organizator festivala je Društvo za gorsko kulturo iz Domžal.


Foto utrinek iz filma Tista lepa leta, scenaristke Mojce Volkar Trobevšek in režiserja Matevža Lenarčiča.

Festival nam je ponudil 46 filmov s 33 urami filmskega programa. V njem smo se lahko sprehodili skozi široko geografsko območje sveta: od Mongolije, Rusije, Peruja, Severne Amerike do strmih sten Baffinovih otokov, Chamoniških igel in gladkih granitnih sten Yosemitov. Seniorje in seniorke, ter ostali pa so bili navdušeni nad filmom Tista lepa leta, scenaristke-debitantke Mojce Volkar Trobevšek in režiserja Boštjana Mašera.

Skozi predavanja smo lahko spoznali največje alpiniste današnjega časa, kot so Luka Lindič, Lea Houlding in Roland Baribotti. V retrospektivi pa je bilo razkrito pozabljeno delo naše bogate filmske in fotografske gorniške zapuščine. Obfestivalsko vzdušje pa je krasila prodajna fotografska razstava Pogled na Alpe skozi »ptičje oko« Matevža Lenarčiča.

Podeljene nagrade Festivala
Glavno nagrado mesta Domžale je letos prejel film Asgard, ki ga je režiral britanski režiser Alastairu Leevu. V zelo težkih pogojih mu je uspelo posneti izviren, svež in očarljiv film o prvem prostem vzponu na Severni stolp Mount Asarda na Baffinovih otokih.

Nagrado za najboljši alpinistični film so podelili filmu Berhault, za najboljši plezalni film je bil razglašen film Jamming na Asgardu, najboljši film o gorah, športu in avanturi pa je bil po mnenju žirije film Deset - Zgodba snemalca.

Podelili so tudi nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi. Prejel jo je film Konj izpod Everesta, nagrade za najboljši kratki gorniški film pa žirija ni podelila.

Žirijo so sestavljali Maja Weiss in Miha Lampreht iz Slovenije, Mireille Chiocca iz Francije, Elisabeth Schur iz Avstrije in Rolando Garibotti iz Argentine.

Podelili so še nagrado Planinske zveze Slovenije za najboljši alpinistično-plezalni dosežek. Nagrado je prejel film "Single-Handed". Izbrala ga je posebna žirija v sestavi Tone Škarja, Karlo Završnik in Maja Apat.

Film "Beyond the Summits" pa je prejel nagrado Televizije Slovenija. Film je izbrala posebna žirija v sestavi Maje Weissove, Miha Lamprehta in direktorja festivala Silva Kara.

Nagrado je podelilo tudi občinstvo, ki se je odločilo za film Asgard Jamming, so sporočili organizatorji festivala.

Spletno stran 4. Festivala gorniškega filma si oglejte tukaj
.