sreda, 26. maj 2010

Srečanje zagrebške in ljubljanske univerze za tretje življenjsko obdobje

V Ljubljani so se ob koncu študijskega leta srečali slušatelji zagrebške in ljubljanske Univerze za tretje življenjsko obdobje. To je bilo že 16. srečanje, ki izmenoma potekajo v Zagrebu in Ljubljani. Ljubljanska Univerza je zagrebške slušatelje povabila v Prirodoslovni muzej Slovenije, na otvoritev razstave »Poglej, kaj vse živi okoli tebe«, ki so jo pripravili slušatelji študijskega krožka Narava-znana neznanka. Odlično pripravljeno razstavo so si gostje z zanimanjem ogledali, ter izrekli številne pohvale. Po otvoritvi in prijateljskem druženju so si pod vodstvom kulturne mediatorke Anamarije Rančič ogledali še Ljubljanski grad.



Ko so pripravljali razstavo so izhajali iz izkušnje, da človek v mestih in mestnih parkih deli prostor z mnogimi živimi bitji. Nekatera neguje, druga preganja kot škodljivce, za mnoga pa sploh ne ve. A prav ta bitja tvorijo biotsko raznolikost urbanih območij, nič manj pomembno in zanimivo kot je biotska raznolikost drugod. Tudi v mestih, tako kot v naravi velja, da je raznolikost živalstva in rastlinstva večja, čim bolj raznoliko je okolje.



Razstavo so pod mentorstvom dr. Staše Tome iz Prirodoslovnega muzeja Sloveniji pripravili Martine Amacher Komel, Ljudmila Bivic, Tina Brdajs, Marija Debevc, Alenka Fink Arčon, Tatjana Gederer, Jožica Hercog, Aleš Krnec, Katja Kužner, Mojca Lavrič, Zlata Logar, Milena Majzelj, Marjeta Oblak, Franc Peternel, Nataša Petrič, Jelka Ponebšek, Ana Saksida, Janka Sterle, Staša Tome in Bojana Zdešar. Razstava četrtletja bo na ogled do 31. oktobra 2010.


Diaprojekcija fotografij s srečanja.

Univerzi si že vrsto let izmenjujeta izkušnje zato je bila tudi tokrat izmenjava izkušenj zelo plodna. Zagrebčani so tokrat ljubljanskim slušateljem predstavili program spoznavanja narave, ki poteka po metodi »učenja drug od drugega«, ter zadnjo revijo Tretja mladost (Treča mladost), ki jo izdaja Pučko otvoreno učilišče Zagreb in je glasilo Sveučilišta za treču životnu dob. V pogovoru so Zagrebčani povedali, da radi pridejo v Ljubljano, ker je lepo in prijazno mesto.
.