ponedeljek, 31. januar 2011

Izjava predsednika republike o Zakonu o prostovoljstvu

Predsednik republike dr. Danilo Türk poudarja, da Zakon o prostovoljstvu, ki ga v tem tednu obravnava državni zbor, ureja nadvse pomembna vprašanja za razvoj in utrjevanje prostovoljnega dela. Po predsednikovem mnenju so pomembne predvsem tiste določbe, ki naj bi uredile materialne pogoje za prostovoljno delo, položaj prostovoljstva in povezanost nevladnega sektorja in različnih civilnodružbenih organizacij z javnimi ustanovami in njihovimi dejavnostmi.



Predsednik izpostavlja, da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgo tradicijo in še posebej pride do izraza ob nesrečah, pa tudi v zaostrenih gospodarskih razmerah. Marsikje se je v takih razmerah mogoče opreti na dobre sosedske odnose za premagovanje različnih osebnih stisk in nudenje medsebojne pomoči. Prostovoljstvo je pomembna sestavina sosedske pomoči ter ena izmed najbolj razvitih oblik povezovanja in solidarnosti. Predsednik opozarja, da bi morali to dejstvo upoštevati tudi pri pripravi drugih zakonov.

Kako bo zaživel zakon, je veliko odvisno tudi od razprave v državnem zboru in naklonjenosti poslancev do prostovoljstva, pa tudi od vlade, ki naj bi po sprejetju zakona oblikovala vladno strategijo na področju prostovoljstva, še dodaja predsednik dr. Danilo Türk.
.