torek, 25. januar 2011

Izšla je težko pričakovana monografija Geologija Slovenije

Pri Geološkem zavodu Slovenije, ki letos praznuje 60 let, je izšla težko pričakovana monografija Geologija Slovenije, ki jo je v slovenskem in angleškem jeziku napisalo 32 domačih strokovnjakov. Uredniki so bili Mario Pleničar, Bojan Ogorelec in Matevž Novak. Slovesnosti ob izidu knjige se je udeležil tudi predsednik RS dr. Danilo Türk, minister Gregor Golobič in drugi visoki gostje.



Predsednik dr. Danilo Türk je ob izidu monografije izrazil veselje, ter poudaril družbeno pomembnost tega projekta. Zavzel se je tudi za oživitev sistematičnega geološkega kartiranja slovenskega ozemlja, ki je bilo v preteklosti opuščeno in dodal, da ga med obiski v slovenskih občinah pogosto seznanijo z razvojnimi uspehi, ki so neposredno povezani z uspešnim prostorskim planiranjem, to pa s sposobnostjo uporabe naravnih virov v lastnem prostoru.



Monografija, ki je nastajala skoraj dve desetletji je na več kot 600 straneh, opremljena s številnimi barvnimi fotografijami, zemljevidi, preglednicami in obsežnim pregledom literaturnih virov. Knjiga je mejnik v slovenski geološki znanosti, poudarja akad. prof. dr. Matija Drovenik in je namenjena strokovnjakom, študentom in ljubiteljem narave, ki se ukvarjajo s proučevanjem Zemljine skorje.


Izdajo monografije so poleg Geološkega zavoda Slovenije denarno podprli Slovensko geološko društvo, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO v okviru projektov Mednarodnega leta planeta Zemlja in programa IGCP ter javna agencija za knjigo Republike Slovenije.