sreda, 5. januar 2011

Prisrčen sprejem kolednikov v predsedniški palači

Predsednik republike Danilo Türk je sprejel skupino kolednikov iz župnije Razbor in Podgorje pri Slovenj Gradcu. Koledniki vsako leto v domove prinašajo mir in blagoslov ter zbirajo darove za države, kjer delajo slovenski misijonarji. Türk se je kolednikom zahvalil za njihovo delo in poudaril pomen ohranjanja tradicije koledovanja, ki je po Türkovih besedah v Sloveniji premalo poznana.


Predsednik RS Danilo Türk je pohvalil prizadevnost kolednikov.

Predsednik Türk se je na sprejemu zahvalil za obisk, prisrčen nastop kolednikov, ter pohvalili njihovo prizadevnost pri ohranjanju tradicije in tovrstne kulture. Izrazil je zadovoljstvo, ker koledniki opravljajo dobrodelna dela in Slovence s tem spodbujajo, da ne razmišljajo samo o sebi ter svojih težavah, pač pa pomagajo tudi drugim ljudem. Dodal je, da se s konkretno pomočjo in darovi, ki jih zbirajo koledniki, spodbujata tudi optimizem v državah po svetu, ki jih je gospodarska kriza močno prizadela.


Stane Kerin, ravnatelj Misijonskega središča Slovenije, med nagovorom.

Ravnatelj Misijonskega središča v Sloveniji, Stane Kerin pa je v nagovoru dejal, da tokratna koledniška akcija že sedemnajsta in poteka pod geslom 'Naše veselje za srečo drugih'. Zbrane darove bodo namenili gradnji učilnice, osnovne šole, otroškega mladinskega centra in otroškega vrtca v Francoski Gvajani, Zambiji, Beninu, Madagaskarju in Salamonovih otokih.


Mlada kolednica, Polonca Pirnat, je bila prvič v predsedniški palači. Dejala je, da je bilo lepo in da se je pri predsedniku Türku super počutila.

Koledovanje je star običaj, ki se prične na sv. Štefana 26. decembra in poteka do 6. januarja, praznika sv. Treh kraljev. Koledniki s petjem in igranjem zaželijo srečo, veselje in mir v novem letu. V organizaciji misijonskega središča so na ta način zbrali preko 308.000 evrov in z njimi podprli nekaj razvojnih projektov za otroke v Egiptu, Braziliji, Kirgiziji, Madagaskarju, Slonokoščeni obali, Beninu in na Salamonovih otokih, je še pojasnil Kerin.
.