torek, 10. maj 2011

Fotograf Oskar Karel Dolenc razstavlja v Fužinskem gradu

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (Fužinski grad) je bila 10. maja 2011 odprta fotografska razstava Črno-belo 1960 – 2010 znanega fotografa Oskarja Karla Dolenca (*Ljubljana, 1938), ki je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih med tridesetimi najpomembnejšimi slovenskimi fotografi. Predstavlja se nam z ženskim aktom, portretom, žanrom in krajino. Hkrati je izšla tudi monografija o avtorju, ki jo je napisal dr. Primož Lampič.


Fužinski grad

Ker je bil Karel Oskar Dolenc pedagog fotografije. Danes ga štejemo v generacijo, ki ji je uspelo premostiti omejitve ljubiteljske sfere in prestaviti slovensko fotografijo na profesionalno raven, medtem ko naslednjo generacijo že predstavljajo akademsko izobraženi ustvarjalci, ki so slovensko fotografsko sceno dokončno oblikovala tako kot drugod v zahodnem svetu.


Otvoritve razstave se je udeležilo mnogo ljubiteljev fotografije.

Dolenc je najpomembnejši del svojega opusa ustvaril kot član in dolgoletni predsednik Fotogrupe ŠOLT-Ljubljana. Tematska raznolikost, ki jo je opazila tudi kritika ob njegovi prvi samostojni razstavi je narekovala obravnavo njegovega opusa po tematskih sklopih.



Z leve: Primož Lampič, Oskar Karel Dolenc in Milan Pajk

Tako so najprej predstavljena zgodnje dela, kjer se že kaže njegov motivni svet, ženski akt, portret, žanr in krajina ki ga še dograjuje. V vsaki od teh tem je napravil nekaj antologijskih posnetkov, najbolj zbrano pa se je lotil posameznih žanrskih ciklov, zlasti zapisov iz Madrida in Aten, ter krajine, med katerimi posebej omenjamo podobe iz zapuščenih vasi nad Sočo tik ob slovenski zahodni meji. Kot navdušen gornik je del svojega opusa posvetil tudi planinski fotografiji in v bogato slovensko tradicijo vnesel nekatere nove formalne prvine.



Fotografi, med njimi, tudi Joco Žnidaršič in Milan Pajk so med ogledom razstave obujali spomine na prehojeno fotografsko pot.

V stilnem pogledu opredeljujemo Dolenčevo delo kot vezni člen med povojnim žanrskim realizmom in modernističnimi inovacijami, ki so se od začetka petdesetih let prek mednarodnih fotografskih razstav, prek revij, delno pa tudi s področjem grafike in slikarstva začele uveljavljati v slovenskem prostoru.




Oskar Karel Dolenc

Oskar Karel Dolenc je na fotografskem področju še vedno dejaven kot strokovni pisec, pedagog, žirant in organizator.

V muzejski trgovini lahko kupimo deset motivov Dolenčevih fotografij. Cena je od 20 do 30 evrov.

Razstava bo odprta do 12. Junija 2011.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
.