sreda, 8. junij 2011

Pokojnine se ne bodo znižale

Določeni vladajoči krogi in tudi nekateri »strokovnjaki za preplah« v slovenski javnosti širijo informacije, da se bodo zaradi nesprejetja, oziroma zaradi zavrnitve pokojninske zakonodaje na referendumu, pokojnine znižale.

Vsa ta ustrahovanja so povsem nerealna in so odraz užaljenosti posameznikov, ki so bili prepričani, da bo predlagan pokojniski zakon rešil državno blagajno. Nočejo pa sprejeti resnice, da so pokojnine in socialni transferji že zamrznjeni in da upokojenci plačujejo svoj davek na račun menedžerskih odkupov, slabih kreditov državnih bank in neracionalnega trošenja države.

Strah je odveč. Zato Sindikat upokojencev pri ZSSS poudarja, da se pokojnine ne morejo znižati, kaj šele, da bi jih vlada odvzela, saj gre za z zakonom določeno pravico in nenazadnje za ustavno pravico. Vsi ukrepi, ki bi jih sprejela vlada brez dogovora s socialnimi partnerji pa pomenijo še nadaljni razkroj socialne države. Tako so tudi grožnje z interventnimi zakoni, brez tega, da se preveri kako so se na varčevalne ukrepe odzavala nekatera ministrstva, nespametne, saj bi vlada brez posega v socialne pravice tudi po presoji nekaterih ministrov lahko privarčevala kar 500 mio EUR.

Konrad Breznik,
predsednik Sindikata upokojencev Slovenije
.