sobota, 2. julij 2011

Otvoritev 59. Festivala Ljubljana bo veličastna

Novo poglavje v zgodovini glavnega mesta in slovenske glasbene zgodovine se bo zapisalo 3. julija ob 21 uri, ko se bo na prenovljenem Kongresnem trgu v Ljubljani pod taktirko slovitega Valerija Gergijeva združilo prek 1100 izvajalcev. Orkestra Slovenske in Zagrebške filharmonije, 21 zborov in osem solistov bodo s Simfonijo št. 8 Gustava Mahlerja proslavili 20 let slovenske in hrvaške države, 310 let ustanovitve Academie Philharmonicorum in stoto obletnico smrti Gustava Mahlerja. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik RS dr. Danilo Türk. Koncerta se bo udeležil tudi predsednik Hrvaške Ivo Josipović in drugi visoki gostje.


Otvoritveni koncert bo zagotovo največji koncert klasične glasbe na prostem pri nas. Glasbena zgodovina se bo ustvarila z združitvijo prek 1100 umetnikov, pretežno iz Slovenije in Hrvaške, ki se bodo poklonili dvema desetletjema obeh držav. Prav zato je častno pokroviteljstvo nad dogodkom prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, dogodka, ki se naslednji dan seli v Zagreb, pa se bo v Ljubljani udeležil hrvaški predsednik Ivo Josipović in drugi visoki gostje. Otvoritev Festivala Ljubljana bo imela tudi dobrodelno noto. Zbrane prispevke bo Festival Ljubljana namenil svojcem žrtev vojne za Slovenijo.


Koncert 3. julija predstavlja zaključek niza dogodkov Festivala Ljubljana, s katerimi je lani proslavil 150-sto obletnico rojstva, letos pa stoto obletnico smrti Gustava Mahlerja, ki je v letih 1881/82 bil dirigent današnje Slovenske filharmonije. »Tudi zato je umestitev njegove Simfonije št. 8 na ta trg smiselna. Kot dvajsetletnik je bil tako ambiciozen, da je le v eni sezoni sproduciral kar 50 opernih in operetnih predstav,« nam je povedal Darko Brlek in poudaril: »Mahlerjev monumentalna osma simfonija je danes še kako aktualna, saj je njeno sporočilo prinaša zaupanje v večnost pozitivnega človeškega duha in povezovanja med narodi.«


Hiše kulinarike Jezeršek bo po spektakularnem odprtju Festivala Ljubljana poskrbela še za spektakularno Simfonijo okusov oziroma lahko večerjo po koncertu. Jedilnik je sestavil etnolog dr. Janez Bogataj, za navdih pa so mu bili kraji, v katerih je živel priznani skladatelj. Ljubljani je na primer namenil ostrige in marinirane škampe.

Lahko večerjo po koncertu je dr. Bogataj po vzoru iz tujine poimenoval soupé, Festival Ljubljana omogoča, da se je udeležijo vsi, ne zgolj povabljenci po protokolu. Na prodaj so vstopnice po 30 evrov, ki poleg izbranega menija omogočajo še preizkušanje vrhunskih vin iz vinskih kleti Slovenije: Dveri – Pax, Gaube, Steyer, Valdhuber, Protner – Joannes, Istenič, Prinčič.

Spletna stran Festival ljubljana
.