ponedeljek, 8. avgust 2011

Košarkarska tekma Slovenija-Črna gora 86 : 79

Pred pričetkom srečanja in pred približno 5000 gledalci v dvorani Stožice je FIBA Europe, ki je v teh dneh v središču Ljubljane pripravila prvi turnir v ulični košarki, podelila priznanja najboljšim v pretekli sezoni. Po mnenju strokovnjakov in košarkarskih novinarjev sta to postala Srb Miloš Teodosić ter med igralkami do 20 let Trboveljčanka Nika Barič. Priznanji sta jima podelila predsednik FIBA Europe Olafur Rafnsson in generalni sekretar Nar Zanolin, čestitkam pa se je pridružil tudi predsednik KZS Roman Volčič.




Čeprav je šlo zgolj za prijateljsko tekmo in hkrati prvo med obema reprezentancama v zgodovini, se udeleženci niso mogli izogniti rivalstvu, ki je pripeljalo do na trenutke pregrobe in trde igre. Tako sta si že v prvi četrtini v lase skočila Goran Dragić in Vladimir Dašić, za kar sta bila posledično izključena črnogorski igralec, ki storil nešportno osebno napako, ter Matjaž Smodiš, ki je vskočil vmes in preprečil hujši incident.




Do tedaj so bili na semaforju v prednosti gostje, ko se je slovenski stroj dovolj ogrel, pa so pobudo prevzeli domači igralci. Slovenija je prvič povedla v 14. minuti (25:24), do odmora pa si je ob dobri kolektivni igri priigrala sedem točk naskoka.




V drugem polčasu je Slovenija razkrila nekaj svojih slabosti. Potem ko si je v 25. minuti priigrala najvišjo prednost na srečanju - 58:43, je v naslednjih petih minutah povsem popustila in Črni gori dovolila, da je z delnim izidom 18:2 prešla v vodstvo. Odločitev o zmagovalcu je tako padla šele v sklepnih minutah. 150 sekund pred koncem je bil rezultat še izenačen (79:79), nato pa je Zoran Dragić zadel tri proste mete, Uroš Slokar je zabil za 84:79, piko na i peti zaporedni zmagi v pripravljalnem obdobju in končni izid pa je postavil Sašo Ožbolt.




Izšlo se je tako, da sta ekipi že v prvem polčasu skupaj naredili 41 osebnih napak (na koncu 70), gledalci so morali namesto atraktivne košarke gledati kar 77 izvajanj prostih metov obeh ekip, tekma pa je namesto običajne ure in tričetrt trajala dve uri in 15 minut.



Adecco pokal EX-YU se nadaljuje v ponedeljek s tekmama Srbija - BiH (18.00) ter Slovenija - Hrvaška ob 21. uri. Tekme za razvrstitev bodo na sporedu v torek.
.