ponedeljek, 8. avgust 2011

Košarkarji Slovenije izgubili tekmo s Hrvaško

Košarkarji Slovenije so v drugem krogu prijateljskega turnirja Adecco Ex-Yu v Ljubljani izgubili s Hrvaško s 60:65 (16:15, 32:30, 48:51).

Božidar Maljković je presenetil že na samem uvodu, saj je v prvo peterko uvrstil Luko Rupnika, Sama Udriha, Zorana Dragića, Gorana Jagodnika in Erazma Lorbka, medtem ko je Josip Vranković od prve minute računal na Dontaya Draperja, Bojana Bogdanovića, Krunoslava Simona, Lukšo Andrića, Anteja Tomića.

Košarkarji Slovenije so doživeli prvi poraz v pripravah na EP v Litvi. Tako se bodo v torek ob 18. uri pomerili za tretje mesto na turnirju Adecco Ex-Yu s reprezentanco BiH, v velikem finalu ob 21. uri pa bosta igrali Hrvaška in Srbija.


Tekma se je podobno kot prva začela s kratko svečanostjo, ki je obeležila uspeh slovenskih kadetov na nedavnem evropskem prvenstvu divizije B v Makedoniji. S prvim mestom so se slovenski mladi igralci znova vrnili med najboljše evropske reprezentance, za kar jim je pred približno 7000 gledalci v Stožicah čestital tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič.

Osrednji obračun tretjega dne turnirja Adecco Ex-Yu je bil že 25. medsebojna tekma Slovenije in Hrvaške v zgodovini (11:14). Varovanci Božidarja Maljkovića so izgubili prvič po petih zmagah oziroma letu 2008. A čeprav je bilo tokratno merjenje moči zgolj prijateljsko, je bilo dogajanje na parketu sila zavzeto in borbeno. Sosedsko rivalstvo, vložek finala in vzdušje v dvorani so bili pač za igralce obeh reprezentanc dovolj velik motiv za pravo košarkarsko poslastico, žal pa je čvrsta igra zahtevala tudi svoj davek. V prvem polčasu je udarec v mišico dobil Edo Murić, v nadaljevanju pa jo je podobno skupil še Goran Dragić, a na srečo oba brez hujših posledic.



Slovenija je vrhunsko odigrala uvodnih 15 minut, v katerih je s premočjo v skoku nadzorovala potek dogodkov in si priigrala lepo prednost na semaforju (28:19). A seveda se Hrvati niso kar tako predali, tudi oni so zaigrali bolj agresivno v obrambi in posledično je Slovenija kar pet minut ostala brez koša (28:28).

Izenačenost se je nadaljevala v drugem polčasu. Ker je Slovenija v tretji četrtini zbrala vsega dva skoka, izgubila pet žog, večino časa pa je organizacija napada slonela na 18-letnem Luki Rupnika, je Hrvaška lažje prihajala do košev in tako prevzela primat tudi v rezultatu. Pred zadnjimi desetimi minutami so imeli naši južni sosedi tri točke prednosti.

To je bil čas za elitne Maljkovićeve izbrance - Erazma Lorbka, Gorana Dragića, Matjaža Smodiša, Eda Murića in Saša Ožbolta -, le Jaka Lakovič je obsedel, ki pa jim v končnici ni uspelo iztržiti šeste zaporedne zmage v pripravah. Hrvati so spretno zaustavili njihove napade, ki so se večina končali z meti z neizdelanih položajev, hkrati pa na drugi strani zadeli odločilne poskuse za zmago s 65:60.
.