petek, 16. september 2011

10. Festival nevladnih organizacij LUPA

S podelitvijo nagrad fotografskega natečaja se je končal letošnji 10. vseslovenski festival nevladnih organizacij Lupa, ki sta ga organizirala Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) in Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR). Letošnji festival je bil posvečen razvojnim priložnostim, ki jih omogoča Evropski socialni sklad (ESS). Privabil je veliko nevladnih organizacij kot številne obiskovalce.




Obiskovalci mestnega središča so na Bazarju nevladnih organizacij lahko spoznali več kot 150 različnih društev in si ogledali različne športne in kulturne točke.

Festival, ki je namenjen promociji slovenskega nevladnega sektorja, osveščanju širše javnosti o vlogi in pomenu nevladnih organizacij, ter zahvali organizacijam za njihov prispevek k blaginji je letos poudaril načine in priložnosti, ki jih imajo nevladne organizacije pri financiranju različnih projektov Evropskega socialnega sklada (ESS). Udeležence je najbolj zanimalo, kako voditi projekte.




Veliko zanimanja je bilo za okroglo mizo o vzpodbujanju medgeneracijskega sodelovanja, ki je bila hkrati tudi priprava na Evropsko leto medgeneracijske solidarnosti in aktivnega staranja 2012. Beseda je tekla o tem kako in zakaj sploh vzpodbujati medgeneracijsko sodelovanje, kako to popularno skovanko različni strokovnjaki in akterji na področju sploh razumejo, kakšne so vzporednice z zgodovinskim razumevanjem medgeneracijskega sodelovanja, ter kaj nam o njem kažejo številke in statistika.




Zadnji dan je potekal Dan ugodnosti za nevladne organizacije. Na njemu je Microsoft Slovenija skupaj z nevladnima organizacijama MISSS in OZARA SLOVENIJA predstavila možnosti donacije programske opreme (operacijski sistem Windows, Office in mnogi drugi produkti) za nevladne in neprofitne organizacije. Na predstavitvi so udeleženci izvedeli, kako lahko brezplačno ali z minimalnim vložkom nadgradijo svoj obstoječi IT ali pa legalizirajo programsko opremo.




Častni pokrovitelj festivala nevladnih organizacij je bil dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije. Častni pokrovitelj bazarja nevladnih organizacij pa Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.
.