četrtek, 22. september 2011

Pričenja se 11. Festival za tretje življenjsko obdobje

Takega festivala, kot bo 11. Festival za tretjo življenjsko obdobje ni v Evropi in širše, so nam povedali na tiskovni konferenci. Potekal bo v ljubljanskem Cankarjevem domu od 27. do 29. septembra 2011. Časovno in vsebinsko se Festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših, ter na 3. oktober, ki je mednarodni dan otroka, rdeča nit festivala pa je posvečena evropskemu letu prostovoljstva.


Osrednji dogodek letošnjega Festivala bo tridnevna mednarodna konferenca z naslovom Prostovoljstvo povezuje generacije. V razpravi bodo sodelovali predstavniki vladnega in nevladnega sektorja, skupaj z uglednimi strokovnjaki iz tujine. Predstavili bodo svoj pogled na pomen prostovoljstva za večjo povezanost v družbi. Med osrednje tematske sklope tokratne prireditve pa sodita še aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost, je na tiskovni konferenci poudaril Davor Dominkuš, predsednik programskega sveta.



















Po besedah Marjana Sedmaka, predsednika AGE - Evropske platforme starejših ljudi bo festival med drugim omogočil, da bo v ospredje stopila civilna družba, ki se ukvarja s humanitarno dejavnostjo. Kot je poudaril Sedmak, bo festival opozoril tudi na velik prispevek starejših k socialni vrednosti.



















V duhu medgeneracijske solidarnosti organizatorji niso pozabili na najmlajše. Pripravljajo namreč delavnice, na katerih se bodo otroci v družbi upokojenih pedagoških delavcev naučili starih iger in pesmi ter si sami izdelali igrače. Najmlajšim bosta namenjeni tudi delavnica o življenju starih Emoncev in gledališka predstava.



Festival, ki sta ga organizirala Inštitut Hevreka, Zveza društev upokojencev Slovenije in Zveza za tehnično kulturo Slovenije bo ponudil pester kulturni program, poučne delavnice, okrogle mize, ter razstavo izdelkov in storitev za starejše. Festivalsko dogajanje bodo popestrile tudi vsakodnevne literarne prireditve, fotografske razstave, razstava nagrajenih risbic vrtčevskih in osnovnošolskih otrok, ter razstava ilustracij.
.