torek, 10. januar 2012

Hrastač - Božična zgodba, balet




Balet, Hrestač – Božična zgodba, madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vámosa je "lesketajoče zasnežena, očarljiva, vesela in pričakovanja zbujajoča predstava", ki s svojo čarobnostjo tudi domačemu občinstvu vedno znova pričara decembrsko praznično vzdušje. 

Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je storil v življenju, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek.

Velika baletna uspešnica je uprizoritev z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi.

Čeprav je predstava, ki je prava paša za otroški domišljijski svet, na odru SNG Opera in balet Ljubljana od premierne sezone 2002 / 2003 doživela že skoraj 60 ponovitev, vedno znova do zadnjega kotička napolni dvorano, saj je kot nalašč tudi za vse tiste, ki radi uživajo v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega in v baletnih virtuoznostih.

V predstavi, ki bo ponovno zaživela na odru ljubljanske Opere, bodo nastopili baletni solisti in baletni zbor SNG Opera in balet Ljubljana, učenci Konservatorija za balet Ljubljana ter ženski operni zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Scena in kostumi v adaptaciji Gledališkega ateljeja SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Drama Ljubljana prihajajo iz Spodnjesaškega državnega gledališča Hannover GmbH.

Predstavo si lahko v ljubljanski Operi ogledate 12, 13. in 14. januarja 2012.

Koreografija in režija Youri Vámos, dirigent Marko Gašperšič, asistenti koreografa Aleksej Afanasijev, scenograf in kostumograf Michael Scott, oblikovalec luči Klaus Gärditz, koncertni mojster Gregor Traven,baletna mojstrica Maša Mukhamedov, asistenti predstave Viktor Isajčev, Claudia Sovre, Živa Žitnik, vodja zbora Željka Ulčnik Remic
.