sreda, 25. april 2012

Predsednik DaniloTürk se je zavzel za zakon o dolgotrajni oskrbi

Na slavnostni akademiji ob 30. obletnici Hotela Delfin je zbrane nagovorila predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak, direktor Hotela Delfin Branko Simonovič in predsednik republike Danilo Türk, ki je poudaril, da upokojenci v gospodarski krizi prevzemajo del bremena nase, kar manjka pa je skrb za razvoj. Türk se je obenem zavzel, da bi vlada, ko gre za redukcije v zvezi s pravicami upokojencev, našla razumno mero.



"V zadnjih dneh slišimo veliko o redukcijah in o tem, kaj bo treba vse vzeti, prav nič pa o tem, kako se bo zagnalo razvojni ciklus. To je huda pomanjkljivost našega gospodarskega in političnega odločanja," je opozoril Türk.

Same redukcije, prikrajšanja in odrekanja utegnejo po mnenju predsednika države privesti do negativne razvojne spirale in poglobiti recesijo. "To je realna nevarnost vse Evrope in tudi nas. Nekaj bomo na tem področju morali spremeniti," je dejal. Zgolj redukcije in odrekanja utegnejo po njegovem mnenju privesti do negativne razvojne spirale in še poglobiti recesijo.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije se je Türk obenem zavzel za to, da DZ sprejme v obravnavo in napreduje pri zakonu o dolgotrajni oskrbi, "z dobrim razumevanjem, kako pomembne so te rešitve za upokojence". "V tem trenutku je vlada posebej usmerjena v reševanje proračunskega ravnotežja, vendar v tem prizadevanju ne smemo spregledati elementarnih zahtev družbene kohezivnosti," je dejal.

Za čim hitrejšo obravnavo zakona v DZ si bodo prizadevali tudi v Zvezi društev upokojencev, je poudarila predsednica zveze Mateja Kožuh Novak. Upokojence po njenih besedah v DZ sicer "zastopajo vse stranke in nobena, ni pa nobene, ki bi jih posebej zastopala".



Kožuh Novakova je zato posebej izpostavila projekt Aktivno državljanstvo, s katerim bodo v zvezi poskušali navezati "trajne stike z vsemi poslanci DZ, tako da bodo počasi začeli zastopati interese prebivalstva in ne bodo več tako v rokah kapitalsko političnih vrhov, kot trenutno so".

Kožuh Novakova je obenem poudarila pomen medgeneracijskega sodelovanja. Upokojenci po njenem mnenju "še kako prispevajo k slovenski družbi," le v zvezi društev so v minulem letu po njenih podatkih opravili več kot 3,5 milijona prostovoljskih ur.

Na slavnostni akademiji ob evropskemu letu aktivnega staranja, ki je sledila pogovoru, pa je Türk izpostavil, da je treba starejšim delavcem ponuditi boljše možnosti in boljše priložnosti. Da so starejši danes bolj usposobljeni kot v preteklosti, bolj zdravi in zato dlje časa delovno aktivni, je po njegovem mnenju eno od sporočil, ki ga prinaša evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnoasti. Starejšim delavcem je zato po njegovem treba zagotoviti ustrezne in drugačne delovne razmere, v okviru katerih bodo pripravljeni in sposobni slediti zastavljenim delovnim zahtevam in ciljem.



Türk je ob tem izpostavil pomen vseživljenjskega učenja in pridobivanja novih veščin ter zagotovitev zdravih delovnih pogojev, ki bodo vključevali tudi pravilno usmerjanje in vodenje starejših delavcev v okviru delovnih procesov.

Danes se po njegovem soočamo z diskriminacijo starejših pri zaposlovanju, ki pogosto zgolj zaradi starosti izpadejo iz konkurence za zasedbo delovnega mesta. "Starejši delavci so lahko tako v okviru programov različnih mentorskih shem ali pa v kombinaciji z mlajšimi sodelavci odlični inštruktorji, ki lahko učinkovito prenašajo svoje znanje in izkušnje na mlajše ter jim s tem omogočijo hitrejše vstopanje v delo in doseganje delovnih ciljev," je poudaril.

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Stanko Gruden, sta