četrtek, 26. april 2012

Srečanje predsednika republike s slovenskimi škofi

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je imel na sedežu Nadškofije Ljubljana redni letni pogovor s člani Slovenske škofovske konference. Predsednika so spremljali generalni sekretar mag. Uroš Krek, šefinja kabineta gospa Mojca Seliškar Toš, svetovalec za zdravstveno in socialno varstvo ter humanitarna vprašanja mag. Franc Hočevar in svetovalec za odnose z javnostmi gospod Boštjan Lajovic.





Sogovorniki so se dotaknili vprašanj javne besede, svobode izražanja, problemov, ki jih prinaša praksa sovražnega govora, in drugih vprašanj, povezanih z medijskim prostorom. Udeleženci pogovora so izmenjali stališča ter se zavzeli za čim bolj strpno razpravo o vseh družbenih vprašanjih in za upoštevanje odgovornosti, ki spremljajo svobodo javnega izražanja. V tej zvezi je predsednik Republike Slovenije posebej poudaril pomen profesionalnega in etičnega delovanja medijev, ki imajo poleg informativnega tudi vzgojno in izobraževalno poslanstvo.



Škofje so poudarili, da je verska svoboda v Sloveniji priznana človekova pravica in je zakonsko urejena na evropsko primerljiv način. Kljub temu smo v zadnjih letih priča pogostemu sovražnemu govoru, še posebej na račun Katoliške Cerkve in njenih temeljnih vrednot.



V nadaljevanju pogovora so izpostavili krizne razmere in humanitarna vprašanja, ki jih te prinašajo. Izmenjali so ocene o dosedanjem delovanju humanitarnih organizacij v Sloveniji ter sodelovanju med uradom predsednika republike in slovenskimi humanitarnimi organizacijami pri reševanju najbolj akutnih humanitarnih vprašanj. Predsednik republike je ob tem poudaril zelo pomembno in koristno vlogo, ki jo igra Slovenska Karitas na področju humanitarnega dela v Sloveniji. Predsednik in člani škofovske konference so govorili tudi o novih oblikah humanitarnega sodelovanja in
novih odgovorih, ki jih zahteva naš čas.



Ob koncu srečanja je nadškof Stres izpostavil 550-letnico ustanovitve ljubljanske škofije, ki je bilo pomembno versko, kulturno in državotvorno dejanje, hkrati se je dotaknil tudi praznovanja Slomškovega leta, ki poteka ob 150-letnici Slomškove smrti, katerega pomen je prav tako splošno znan.

Foto: Janez Platiše