četrtek, 28. junij 2012

Bogat julijski program Festivala Ljubljana

Ljubljanski poletni festival bo jubilejno izvedbo v začetku julija nadaljeval z novimi vrhunci. V naslednjem tednu in pol bodo obiskovalci lahko izbirali med violinistom Vadimom Repinom, slovitim skladateljem Michaelom Nymanom, muzikalom Čarovnice iz Eastwicka in baročno opero Orfej, ki bo 500 let po nastanku prvič uprizorjena v Sloveniji.



Julijske prireditve bo 2. julija v Križankah uvedla plesna predstava koreografinje Kjare Starič ComPASSiON. Izvedlo jo bo 15 mladih plesalcev, združenih v neodvisni ansambel Kjara's Dance Project, ki se ukvarja s sodobnim baletom. Predstava govori o sočutju in o tem, kako hitro živimo drug mimo drugega, gledalce pa želi spodbuditi, da bi se začutili med seboj, je na današnji novinarski konferenci povedala koreografinja.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije bodo v Viteški dvorani Križank istega večera odprli razstavo portretov priznanih skladateljev, ki so se soočali z duševnimi motnjami. Skladbo enega od njih, Petra Iljiča Čajkovskega, bo 3. julija mogoče slišati v Slovenski filharmoniji. S filharmoničnim orkestrom bo sicer kot solist nastopil znani violinist Vadim Repin, dirigiral bo Pier Carlo Orizio. To bo priložnost za detabuiziranje te bolezni, je poudaril direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek.



V sredo, 4. julija, bosta na sporedu dva koncerta. V atriju Uršulinskega samostana bo nastopil kvartet slovenskih saksofonistov 4Saxess, Križanke pa pričakujejo enega najbolj inovativnih britanskih skladateljev, Michael Nyman, avtor glasbe za film Klavir in opere Mož, ki je zamenjal ženo za klobuk. Za klavirjem in skupaj z bendom bo predstavil odlomke iz nekaterih filmov ter novo delo Cineopera.

Slovenski ansambel za sodobno glasbo MD7 bo 5. julija v Slovenski filharmoniji krstno izvedel dela Božidarja Kosa, Lojzeta Lebiča, Maksa Strmčnika, Tadeje Vulc in drugih. Ljubitelji glasbenega gledališča pa bodo 6. in 8. julija v Plečnikovem gledališču videli novo uspešnico Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), muzikal Čarovnice iz Eastwicka v režiji Stanislava Moše in s prvovrstno igralsko zasedbo.



Zapeli in zaigrali bodo Tanja Ribič, Pia Zemljič, Iva Krajnc in Uroš Smolej. Kot je povedala Ribičeva, so v MGL počaščeni, da bodo po sedmih letih, odkar se posvečajo tej zvrsti, gostovali v tako prestižnem ambientu. Po njenih besedah je glasbeno to najzahtevnejši projekt doslej, vendar tudi dramskega dela niso zanemarili.

V nedeljo, 8. julija, se bo začela tradicionalna likovna kolonija pod selektorskim vodstvom Toma Vrana, 9. in 10. julija pa bo v SNG Opera in balet Ljubljana na ogled baročna opera Orfej Claudia Monteverdija. Najstarejša v celoti ohranjena opera, nastala leta 1607, govori o mitu Orfeja in njegove ljubezni do Evridike. V Sloveniji še ni bila uprizorjena, prva slovenska uprizoritev pa bo še posebej pomembna zato, ker so se je lotili študenti. Nastala je namreč s skupnimi močmi vseh treh umetniških akademij - akademij za glasbo, za likovno umetnost in za gledališče, režiral je nemški režiser Detlef Soelter.