torek, 3. julij 2012

V Državnem zboru sta za oživljanje 24 ur na dan javno dostopna dva AED

Državni zbor se je v letošnjem letu vključil v bazo avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED) s ciljem informirati reševalne postaje in vse, ki bi se kdaj znašli ob osebi, ki ji je zastalo srce, da je ob glavnem vhodu v Državni zbor (DZ) in v dežurni pisarni DZ, 24 ur na dan hitro in enostavno javno dostopna prenosna elektronska naprava, ki prepozna zastoj srca in s sproženjem električnega sunka skozi bolnikovo srce lahko povrne njegovo delovanje.



Z AED ima vsak očividec možnost, da prične s postopki oživljanja že veliko prej, preden prispe reševalna ekipa in s tem močno poveča možnosti za preživetje. Sam podatek o dostopnosti AED pa za reševanje življenj ni dovolj - vedeti je potrebno, kako prepoznati srčni zastoj, kako ob njem ukrepati in kako AED pravilno uporabiti.



Prav, zato je 3. julija 2012 v preddverju velike dvorane DZ potekalo izobraževanje in prikaz o pomenu in načinu uporabe AED. Vodili so ga predstojnik Katedre za anesteziologijo in reanimatologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Aleksander Manohin in predstavniki ustanoviteljev AED baze Slovenija.

Vse prisotne je nagovoril tudi predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant.



Od 3. julija 2012 dalje je pred Državnim zborom postavljena tudi tabla z mednarodno oznako, da se v stavbi nahaja javno dostopen AED.

Kje v Sloveniji so lokacije AED naprav si lahko ogledate na spletni strani: http://www.aed-baza.si