sreda, 22. avgust 2012

4. Festival kranjske klobase

V Sori pri Medvodah se je kljub malo nenavadnim zapletom, uspešno pričel 4. Festival kranjske klobase, ki poteka v organizaciji Hiše kulinarike Jezeršek in Športnega društva Sora. Začetki festivala segajo v leto 2004, ko so pripravili prvo državno strokovno in ljubiteljsko ocenjevanje kranjskih klobas.



Festival kranjske klobase, četrti po vrsti, se je pričel s strokovnim in nadaljeval še z ljubiteljskim ocenjevanjem pri katerem je sodelovalo preko 300 ocenjevalcev, ki so ocenjevali kranjske klobase enajstih proizvajalcev, ki mora biti pripravljena po točno določenem receptu. Tokrat so bile vse kranjske klobase, ki so bile namenjene ocenjevanju kupljene v maloprodajnih trgovinah.



Strokovna komisija je ocenila, da je zlato medaljo za kranjsko klobaso prejmeta Mesarstvo Podobnik iz Čepleza pri Cerknem in Kras Sežana, srebrno medaljo pa Mesarstvo Arvaj in Čadež iz Kranja.



Preko 300 ljubiteljskih ocenjevalcev pa je na prvo mesto uvrstilo kranjsko klobaso, kI so jo izdelali v Mesarstvu Arvaj Kranj. Njim sledi Mesarstvo Podobnik, Kras Sežana, Panvita Rakičan in MDK Mesnine dežele Kranjske pa si delita četrto mesto.




















K kranjski klobasi paše tudi dobra pijača in kruh. Zato festival s svojo ponudbo in degustacijo spremlja Kmetija Matic, Vino Erzetic Kupljen in Pekarna Grosuplje.


















V okviru festivala so pripravili tudi razstavo fotografij članic skupine »Gostilna Slovenija« avtorja Toma Jeseničnika in razstavo fotografij , avtorja Janeza Pukšiča, jedi iz knjige »Mojstrovine s kranjsko klobaso«, ki jo je napisal Janez Bogataj in je marca letos prejela nagrado za najboljšo kulinarično knjigo na svetu.



Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo petek 24. avgusta z nastopom folklornih skupin iz Slovenije in Avstrije ter koncertom ansambla Saše Avsenika, s pričetkom ob 20. uri. V soboto, 25. avgusta bo popoldansko dogajanje v Sori namenjeno otrokom. Zvečer pa se bo festivalsko dogajanje zaključilo z veliko veselico, ki bo tako super kot je kranjska klobasa.