torek, 21. avgust 2012

Še nekaj vrhunskih prireditev jubilejnega Festivala Ljubljana

Do izteka letošnjega jubilejnega Ljubljanskega poletnega festivala nas loči še nekaj vrhunskih predstav. Vlado Kreslin nam zopet obljublja nepozaben večer. Na koncertu opernih arij pričakujejo Lea Nuccija, vrnil se bo Valerij Gergijev, v zvočni svet Johna Cagea pa nas bo popeljal maratonski koncert.



Legenda opernega petja baritonist Lea Nuccija bo v ponedeljek v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, skupaj s sopranistko albanskega rodu Invo Mula izvedel popularen program, kakršen se spodobi na koncertu opernih arij. Spremljal ju bo orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Ivana Repušića.
Že 21. zapored bo 28. avgusta, na Festivalu Ljubljana, nastopil prekmurski poet Vlado Kreslin.



Namignil je, da poslušalcev v Križankah ne bo pustil hladnih. Ob vse starejši Beltinški bandi, s katero je pričel tradicijo festivalskih nastopov v Ljubljani, in vsako leto mlajših Malih bogovih, je tokrat povabil medse zasedbo Balkan Boys s katero so se zelo dobro ujeli. Kot je povedal pevec skupine Rok Nemanič, jih je povezal ciganski melos, ki je Kreslinu izredno všeč. Balkan Boysi so širšo prepoznavnost dosegli na šovu Slovenija ima talent.

Dodaj napis


Zadnji festivalski mesec bo 3. septembra napovedala vrnitev maestra Valerija Gergijeva z orkestrom Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki sodi med najstarejše in najbolj ugledne ruske orkestre. Na sporedu bo ruska glasba. Slišali pa bomo tudi dela Čajkovskega, Stravinskega in Prokofjeva.
Festival se bo v začetku septembra v Moderni galeriji pridružil praznovanju stoletnice rojstva ameriškega avantgardnega skladatelja Johna Cagea. Z zvočno-prostorsko izkušnjo, kot so poimenovali 12-urni projekt Sono Mobile, bo v Sloveniji premierno predstavil glasbo, ki jo je Cage napisal za dokumentarni film o ameriškem kiparju, avtorju mobilov Alexandru Calderju.



Glasba za prepariran klavir je bila doslej izvedena v Los Angelesu, v Evropi pa najverjetneje še ne, je povedala vodja programske službe na festivalu Veronika Brvar. Na tem maratonskem koncertu jo bo "ponavljala" specialistka za sodobno glasbo, pianistka Nina Prešiček. Zvoke bo spremljal video umetnika Nevena Korde, scenografijo pa je pripravil arhitekt Peter Ličen.




Za zaključek je 60. Festival Ljubljana prihranil še plesno in gledališko predstavo. Tako bo 6. septembra na ogled sodobni balet Edwarda Cluga Hommage a Stravinsky, od 11. do 13. septembra pa bo trikrat uprizorjena Evripidova Medeja v režiji Tomaža Pandurja z znano hrvaško igralko Almo Prica, ki bo igrala glavno vlogo. Najnovejša Pandurjeva predstava je požela izredno zanimanje v Dubrovniku, kjer so jo premierno izvedli v začetku avgusta.