sobota, 22. september 2012

Predsednik Türk s prostovoljci 'Starejši za starejše'

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 4. tradicionalnega srečanja prostovoljk in prostovoljcev projekta "Starejši za starejše" iz Dolenjske, Bele krajine in Severne Primorske. Predsednik je v nagovoru spomnil na pomen prostovoljstva ter solidarnosti kot temeljne vezi in vrednote, ki povezuje generacije. Predsednik je vsem prostovoljcem in upokojencem položil na srce, da jih naša družba spoštuje veliko bolj, kot je to morda videti na prvi pogled.

Foto: Daniel Novakovič-sta
Predsednik je v nadaljevanju dejal: "Človeku se je treba v stiski približati, to stisko prepoznati in ob tem skrbeti za človekovo dostojanstvo. To je izredno pomembno in to zmorejo samo ljudje, ki so zelo predani in resnično razumejo sočloveka. Vsa pripravljenost pomagati in vsa moralna energija sta morda manj opaženi v medijih in političnih razpravah in zato pozitivne lastnosti naših ljudi premalo pridejo v ospredje. V tem času je treba nadaljevati s komunikacijo in skrbeti za to, da se slišijo vsi argumenti in da se popravijo napake, ki jih je prinesla nedavno sprejeta zakonodaja" je povedal predsednik, ki je dodal, da bomo na ta način dokazali, da smo sposobni prebroditi krizo. "Pomembno je, da spoštujemo prispevke starejših generacij in skozi to spoštovanje odpiramo prostor mladim, ki morajo najti svoje mesto v družbi in v prihodnosti."


Foto: Daniel Novakovič-sta
Predsednik je dejal, da bi bilo dobro, da v razpravi o spremembah pokojninskega sistema sodelujemo vsi, kajti odnos do upokojencev je resnično merilo kakovosti družbe. Ne gre samo za signal mednarodnim finančnim trgom, je opozoril predsednik, ampak gre predvsem za nas, za temeljna vprašanja kakovosti družbe. Predsednik je navzoče pozval, naj tudi sami izrazijo svoja mnenja o pokojninski reformi ter izrazil prepričanje, da je razpoloženje v Sloveniji tačas veliko bolj naklonjeno razumni pokojninski reformi kot kdajkoli prej. Rabimo kvalitetno rešitev, ki jo bomo vsi lahko sprejeli, in če nam bo to uspelo, bomo naredili velik korak naprej k reševanju krize, je poudaril predsednik.