sobota, 6. oktober 2012

Ljubljano je stresel potres

Ljubljano je v soboto zjutraj stresel močan rušilni potres. Ljubljančanom so na pomoč prihitele najbolj izurjene sedemčlanske laične ekipe prve pomoči v Sloveniji. Šlo je za preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite v kateri je sodelovalo več kot 650 udeležencev. Poleg enot prve pomoči so se predstavile tudi druge ekipe za zaščito in reševanje. Vaja in tekmovanje je potekalo na sedmih prizoriščih. Zmagala je ekipa prve pomoči iz Nove Gorice, ki se bo udeležila evropskega tekmovanja, ki bo letos potekalo v Avstriji. Sledi ji ekipa s Ptuja in ekipa iz Slovenj Gradca.



Vajo in tekmovanje si je z zanimanjem ogledal tudi predsednik RS dr. Danilo Türk, ki je v izjavi za medije med drugim dejal: »Imamo zelo dober sistem reševanja, zelo visoko stopnjo strokovnosti, tehnične usposobljenosti, izkušenosti in sposobnosti za sodelovanje. Sistem je lepo utečen in resnično dobro deluje. Pri vsem tem pa je velikega pomena to, da so v reševanje vključeni tudi jamarji, taborniki, skavti, gasilci in druge prostovoljske organizacije.«



V nadaljevanju je predsednik še izpostavil: »Vsak sposoben državljan mora najprej pomagati sebi in svojemu najbližjemu. Zato je potrebno nekaj vedeti o prvi pomoči, o tem, kako je naš sistem zaščite in reševanja organiziran, kako se pokliče pomoč, kako se v realni situaciji dobi pride do nje in kako se vključiti v reševanje. To je pomemben del naše državljanske zavesti.«



Organizatorji so poskrbeli, da so bile okoliščine reševanja, od umetnih ruševin do markirantov-ranjencev, lutk in drugega čim bolj podobne razmeram, ki bi nastale ob potresu. Tako smo v parku Zvezda, kjer se je predstavilo največ reševalnih ekip lahko videli jamarske reševalce, ki so prikazali veščine reševanja iz globin, gorske reševalce, kinologe Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov, ki so pokazali kako s psi iščejo pogrešane ljudi in kako jih urijo za tovrstno reševalno delo.



Videli smo mobilno metereološko postajo, ekološki laboratorij z mobilno enoto Inštituta Jožeta Štefana, ki je odprl vrata laboratorija za radiološke in kemijske analize. V parku so bili tudi gasilci, radioamaterji, taborniki, skavti in RK Slovenije, ki je imel še eno stojnico na Tromostovju, kjer so opravljali analize krvi in promovirali krvodajalstvo.



Na Novem trgu ob zgradbi Univerze so enote prve pomoči nudili pomoč ljudem, ki v paniki zardi potresa zbežijo iz objekta na ulico in se poškodujejo pri trčenju z osebnimi vozili. Na Mesarskem mostu kjer je bilo drugo prizorišče so pomagali in oskrbeli ljudi, ki so padli v Ljubljanico. Na Ambroževem trgu kjer je bila začasna deponija ruševin je prišlo do delovne nesreče. Ekipe prve pomoči so poškodovanim nudile prvo pomoč.



V telovadnici OŠ Poljane je bil organiziran nastanitveni RK Slovenije. Na igrišču pa premična zdravstvena ambulanta in bolnišnica Slovenske vojske. Blizu Lutkovnega gledališča zaradi potresa eksplodira plinska napeljava. Poškodovanim so pomagali gasilci in ekipe prve pomoči. Ljubljanski grad je bila sedma lokacija na kateri so poškodovanim ljudem, zaradi rušenja starega gradu, pomagale ekipe prve pomoči.

V opuščeni Tovarni Rog je bil zelo zanimiv prikaz državne enote za iskanje in reševanje v urbanih okoljih – MUSAR, ki je prikazalo reševanje na ruševinah. Gre za specializirano enoto Civilne zaščite, ki je specialno opremljena in izurjena za iskanje zasutih v ruševinah. Na voljo ima tehnična sredstva za poslušanje kot so geofoni za pomoč pri lociranju zasutih in reševalne pse. Enota ima posebno namensko opremo za podpiranje, prebijanje in odstranjevanje ruševin ter osnovno medicinsko opremo za prvo pomoč rešenim.

Za več fotografij kliknite TUKAJ