ponedeljek, 24. december 2012

Božična poslanica nadškofa Antona Stresa



So časi, ko slabe novice kar dežujejo. Naši časi so že taki. Verjetno tudi časi pred 2012 leti v današnji Sveti deželi niso bili veliko bolj veseli. Kajti Sveto pismo nam pravi, da so vsi ljudje živeli v velikem pričakovanju (prim. Lk 3,15), kar pomeni, da so imeli občutek, da tako ne more iti več naprej in da se mora nekaj zgoditi.

Res se je nekaj zgodilo. V prvi sveti noči se je rodil otrok, ki ni bil navaden dojenček, ampak Božji sin, ki je prišel delit z nami naše življenje, revščino, preizkušnje in trpljenje, na koncu tudi našo smrt.

S tem nam želi sporočiti, naj zaradi preizkušenj ne obupamo nad seboj in drugimi, ker tudi on ni obupal nad nami. Tudi življenje v težavah in preizkušnjah je smiselno in vredno, da ga živimo. Prišel nam je vlit novega poguma, volje do življenja in zvestobe v dobrem.

Vsem, posebej še tistim, ki ste v najrazličnejših preizkušnjah zaradi bolezni, izgube zaposlitve, negotovosti glede jutrišnjega dne, človeškega nerazumevanja in v strahu pred prihodnostjo, vsem, ki ste daleč od svojih najbližjih in osamljeni, želim Božje bližine in tolažbe in v tem duhu tudi voščim blagoslovljene in tolažbe polne božične praznike, v novem Gospodovem letu 2013 pa Božjega varstva in opore.

msgr. dr. Anton Stres ljubljanski nadškof metropolit