torek, 4. december 2012

Državni zbor soglasno sprejel pokojninsko reformo

Državni zbor je ob 17.04 uri s 76 glasovi za sprejel pokojninsko reformo. Prisotno je bilo 76 poslancev. Nihče ni glasoval proti. Po reformi se bo upokojitvena starost, za oba spola, dvignila na 65 let. Starostno pa se bo mogoče upokojiti s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Obdobje za izračun pokojninske osnove se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let. 


Andrej Vizjak, minister za delo, družino in socialne zadeve je pred glasovanjem poslancem povedal, da bomo s sprejetjem reforme dosegli stabilizacijo pokojninske blagajne in imeli višjo pokojnino, če bomo delali nekoliko dlje. Ponovil pa je, da se bodo vsi tisti, ki letos že izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, lahko pod istimi pogoji upokojili kadar koli v prihodnosti.

Po izračunih se bo do leta 2020 povprečna upokojitvena starost za ženske povečala za približno dve leti in pol, za moške pa slabo leto. Z danes sprejetim dopolnilom, pa bodo zavarovanci imeli vpogled v podatke o vplačanih prispevkih. Reforma bo začela veljati s 1. januarjem 2013.

Foto: Državni zbor