ponedeljek, 28. januar 2013

Dobrodelni koncert za hišo Hospic

V nabito polni dvorani ljubljanske Opere je bil v soboto, 26.1.2013 dobrodelni Gala koncert 'Za hišo Hospic' , ki ga je v sodelovanju z mnogimi slovenskimi umetniki organiziralo Slovensko društvo Hospic. Na prireditev so prišli obiskovalci z vseh koncev Slovenije. Slavnostni govorci so bili dr. Manca Košir, predsednik Zdravniške zbornice, primarij dr. Andrej Možina in predsednica Slovenskega društva hospic, Tatjana Fink. 



Pobudo in idejo za koncert je dala prostovoljka hospica Manca Košir v upanju na dobrodelnost, ki bi morda lahko pripomogla k rešitvi hiše hospica iz težkega finančnega položaja. In ne le to; sodelovanje umetnikov, vodij Opere, tehničnih sodelavcev in kulturnih organizatorjev kaže na visoko motiviranost za pomoč starejšim in umirajočim. Po besedah Koširjeve ne gre le za izkupiček od koncerta, temveč za osveščanje vrednot, ki so v teh težkih časih še kako pomembne: sočutje, ljubezen, notranji mir in zavedanje minljivosti.



Na koncertu, ki je bil razprodan že nekaj dni prej, so se predstavili pevci, instrumentalisti in plesalci. Otvorila ga je sopranistka Norina Radovan s slovensko ljudsko Zrejlo je žito, za njo pa je na oder stopil slovenski igralec Boris Cavazza, ki se je tokrat ob kitarski spremljavi Igorja Leonardija predstavil z avtorsko pesmijo Let mrtve ptice, namenjeno svoji preminuli ženi.



Naslednji so nastopili člani zdravniškega orkestra Camerata medica pod vodstvom dirigenta prof. Franca Avsenaka in s solisti violinistom Andrejem Gubenškom pri Chopinovem Nocturnu, s flavtistko Anjo Colja pri Bornejevi Carmen fantasie, s mezzosopranistko Aljo Koren pri Saint-Saënsovi Mon coeur s'ouvre in s harmonikašem Mirkom Jevtovićem pri Piazzollovi Balada para un loco. Skladbe je za godalni orkester in soliste priredil dirigent Avsenak, ki se je tudi sam na violi predstavil s solističnimi vložki pri skladbah Nocturne in Balada para un loco.



Sledil je čuten pas de deux baletnih solistov SNG Opera in balet Ljubljana Ane Klašnja in Lukasa Zuschlaga, za njima pa so nastopili člani kvarteta Mascara s skladbo D. Pontesa Porto.



Kot zadnji so na oder stopili člani mednarodno znane zasedbe Terrafolk, ki vedno znova navdušujejo z odlično glasbo ter s sproščenim humorjem in ki so tudi tokrat poskrbeli za prijetno vzdušje med občinstvom. Sami so zaigrali skladbe S.V.P., Taraf, Bograch alla Turca, Liverdance/Nori veter in Nigun/Sunshine day, pri Bach à la swing/It grows, Bouree/Hocus Pokus in Anadolka/Oj, devojče pa so se jim pridružili solisti Polona Udovič, glas in violina, ter mladi An Černe, prav tako z glasom in flavto.




Čisto na koncu skoraj poltretjo uro dolgega koncerta so na oder ponovno prišli godalci Camerata medica in skupaj s Terrafolkom odigrali in odpeli Moja mati kuha kafe in Djemper ljubavi.

Po zaključku se je druženje s Terrafolkom nadaljevalo v priznanem lokalu Opera bar.

Besedilo: Kaja Galič
Foto: Janez Platiše