torek, 5. februar 2013

Brezžično omrežje WiFreeLjubljana je pričelo delovati

V Ljubljani je v ponedeljek 4. februarja pričela delovati prva faza brezžičnega širokopasovnega omrežja Wi-Fi, ki so ga poimenovali WiFreeLjubljana. V prvi fazi je postavljenih 81 dostopnih točk, ki z brezžičnim signalom pokrivajo dele širšega mestnega središča. Na voljo je prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane ter javnim zavodom in podjetjem pod okriljem MOL.

Uporaba brezžičnega omrežja WiFreeLjubljana je eno uro na dan brezplačna. Vedno pa bomo lahko brezplačno in brez registracije dostopali do vsebin oziroma domen www.ljubljana.si, www.vistiljubljana.si, www.siol.net, www.telekom.si, www.mobitel.si, www.najdi.si, www.itak.si in domene vseh javnih zavodov in podjetij v okviru MOL. Za dostop do teh strani ni časovnih in količinskih omejitev prenosa podatkov.

Mestna občina Ljubljana je brezžično omrežje na območju MOL zgradila in predala, za 10 let, v uporabo v javno zasebnem partnerstvu z družbama Telekom Slovenije, d. d., in NIL, d. o. o.

Za dostop do brezplačnih vsebin ni potrebna registracija. Uporabnik na svoji napravi aktivira wi-fi vmesnik in se poveže na ponujeno omrežje WiFreeLjubljana, nato odpre internetni brskalnik in vpiše naslov spletne strani (URL). Če vpišete naslov spletne strani, ki je vedno dostopna brezplačno (npr. www.ljubljana.si), se stran odpre, če pa vpišete naslov, ki ni prosto dostopen (npr. www.google.com), je preusmerjen na portal, kjer izbere brezplačen dostop v internet.

Uporabniki omrežja WiFreeLjubljana imajo, na dan, na voljo eno uro brezplačnega dostopa do interneta pod naslednjimi pogoji: časovna omejitev je 60 minut kumulativno (možnost večkratne registracije v obdobju od 00:00 do 24:00); količinske omejitve prenosa podatkov ni; omejitev hitrosti prenosa bo 512 kb/s; uporabniki se bodo v omrežje prijavili preko portala z vpisom svoje mobilne telefonske številke in z WiFree kodo, ki jo bodo dobili s SMS sporočilom. Po poteku brezplačnih 60 minut se bodo lahko uporabniki odločili za dnevni zakup (24 ur od trenutka prve prijave) po ceni 3,90 €, sedem-dnevni zakup po ceni 9,90 € ali 30-dnevni zakup po ceni 29,90 €.

Plačljiv dostop do omrežja bo mogoč z Moneto in s kreditnimi karticami. Uporabnik bo plačilo izvedel z izbiro gumba za nakup WiFree kode; ponudila se bo možnost izbire plačljivega paketa (24 ur, 7 dni, 30 dni) in izbire načina plačila (Moneta ali kreditna kartica). V primeru izbire Monete kot plačilnega sredstva, se bo v naslednjem koraku izpisala WiFree koda za dostop do interneta, v primeru izbire kreditne kartice, pa se bo izvedla preusmeritev na internetno stran banke, kjer boste vpisali zahtevane parametre kreditne kartice. Po opravljenem postopku se bo uporabniku izpisala WiFree koda. Plačljiv dostop do omrežja WiFreeLjubljana je že vključen tudi v nabor storitev Turistične kartice Ljubljana.

Ko bo brezžično omrežje WiFreeLjubljana v celoti dograjeno, bo z brezžičnim signalom in dostopom do spleta pokrivalo 90 odstotkov območja širšega mestnega središča, 80 odstotkov naseljenega območja do obvoznice in 40 odstotkov naseljenega območja do meja Mestne občine Ljubljana. Omrežje bo sestavljalo okoli 1.430 brezžičnih točk.