nedelja, 12. maj 2013

Mednarodni dan medicinskih sester in babic - podelitev priznanj

Mednarodni dan medicinskih sester se obeležuje 12. maja v spomin na rojstvo Florence Nightingale (1820-1910), ustanoviteljico sodobnega sestrinstva in je namenjen vsem medicinskih sestram sveta in njihovi dejavnosti ob bolniku. Že nekaj let pa poteka s skupno mislijo: Poudariti in povezati milenijske razvojne cilje, ki so jih oblikovale članice Združenih narodov do leta 2015.

Medicinske sestre so v prvih vrstah zdravstvenega sistema. Ob pacientu so v vseh obdobjih življenja, v času zdravja, bolezni, rehabilitacije in omogočanja mirne smrti. Za potrebe pacientov skrbijo vse ure dneva, vse dni v letu, na vseh treh nivojih zdravstvenega varstva v javnem in zasebnem sektorju, v socialnem varstvu in zdravstvenem izobraževanju in tako omogočajo dostopno, kakovostno in učinkovito izvajanje zdravstvenega varstva.

Nacionalni anketi o izkušnjah pacientov v akutnih in psihiatričnih bolnišnicah med odraslimi pacienti v letu 2012 sta pokazali, da so pacienti najbolj zadovoljni prav z delom medicinskih sester. Tudi vseevropska raziskava Trusted brand 2013 je pokazala, da so v Sloveniji medicinske sestre na drugem mestu najbolj zaupanja vrednih poklicnih skupin, takoj za gasilci.

V zadnjih letih lahko govorimo o dvigu izobrazbene strukture medicinskih sester, ki niso več le tiste, ki se vključujejo v diagnostično terapevtski program in delajo po navodilih zdravnika, temveč v veliki meri izpolnjujejo in izvajajo svojo nalogo biti ob bolniku in za bolnika.

Dan medicinskih sester in babic so letos obeležili tudi na 9. Kongresu zdravstvene in babiške nege Slovenije z naslovom 'Moč za spremembe - medicinske sestre in babice smo v prvih vrstah zdravstvenega sistema', ki je potekal 9. in 10. maja na Brdu pri Kranju. Na kongresu, ki se ga je udeležilo dvesto udeleženk in udeležencev je bila vsebina usmerjena v inovativnost, razvoj stroke in raziskovalne dejavnosti v zdravstveni negi. Opozorili so na etične dileme, predlagali organizacijske spremembe in karierni razvoj medicinskih sester in babic ter spodbujale partnerstvo z uporabniki.

Slovesnosti na kateri so podelili najvišja priznanja se je udeležil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je ob tej priložnosti, na dvom, da medicinske sestre niso v prvih vrstah, ki ga je pred tem izrekla Darinka Klemenc, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, poudaril: "Prepričan sem, da ste v prvih vrstah. Potrebno pa je biti aktiven in enoten."

Zlati znak Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije so prejele medicinske sestre: MILENA GLIHA, BERNARDA HOSTNIK, DRAGICA JOŠAR, DR. RUŽA PANDL MIKUŽ, MAG. JOŽICA PETERKA, DR. JADRANKA STRIČEVIĆ, DRAGA ŠTROMAJER, MATEJA TOMAŽIN ŠPORAR, SONJA TRAFELA in VANJA VILAR.

Nagrado za življenjsko delo je prejela medicinska sestra SILVA VUGA, ki je s svojim vseživljenjskim delom, energijo in voljo, z občutkom za stroko zdravstvene nege, njen razvoj, status in ugled, ter z nenehnim spodbujanjem posameznikov in skupin k napredku, z razvijanjem znanstveno raziskovalnega dela ter s skrbjo za pedagoško delo vzornica sedanjim in prihodnjim generacijam medicinskih sester.
V kulturnem sporedu je sodeloval Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj.