nedelja, 30. junij 2013

Japonski princ in princesa Akishino sta sklenila obisk v Sloveniji

Japonski princ in princesa Akishino sta danes sklenila večdnevni obisk v Sloveniji. Visoka gosta je na gradu Brdo sprejela še premierka Alenka Bratušek. Nato pa sta obiskala Bled. Sprejel jih je Janez Fajfar, župan Občine Bled s katerim so slovesno posadili drevo japonske češnje in si nato skupaj ogledali še Blejski grad. Obisk sta zaključila z obiskom Blejskega otoka na katerem jima je dobrodošlico zaželel blejski župnik Janez Ferkolj. 



Japonski cesarski par je v petek obiskal univerzo v Ljubljani, kjer sta se med drugim srečala s študenti japonologije. Nato sta si ogledala Postojnsko jamo, čipkarsko šolo v Idriji ter idrijski mestni muzej na gradu Gewerkenegg.



Že prvi dan ju je na gradu Strmol sprejel gostitelj, predsednik republike Borut Pahor, srečala pa sta se tudi s predsednikom DZ Jankom Vebrom.



Princ in princesa Akishino sta se na obisku v Sloveniji mudila v okviru evropske turneje in že obiskala Hrvaško in Slovaško. Gre za povratni obisk po obisku predsednika Pahorja, ki je bil z gospodarsko delegacijo na Japonskem marca.



Slovenija in Japonska sta diplomatske odnose vzpostavili oktobra leta 1992. Od leta 1993 pa v Tokiu deluje slovensko veleposlaništvo, medtem ko je Japonska svoje veleposlaništvo v Ljubljani odprla leta 2006.

Besedilo in foto: Janez Platiše in STA