sobota, 20. julij 2013

María Pagés - kraljica flamenka

Razprodane Križanke, pogosti aplavzi in dva dodatka so glavne značilnosti sijajnega in strastnega ter očarljivega plesnega nastopa kraljice flamenka Marie Pagés, ki je tudi scenografka, kostumografinja in režiserka. Svojo plesno skupino ima od leta 1990. V Križankah se je predstavila z naslovom Flamenko in poezija.



Zakaj tak naslov? Zato, ker je poezija njen glavni vir umetniškega navdiha. »Hotela sem plesati besede, samo besede, vsako s svojim ritmom in kadenco, z melodijo njenega zvoka. Poskušam jih prevesti in izraziti, kaj mi vsaka od njih sporoča in kaj vzbudi v meni,« pove María Pagés.



Pri plesu flamenka, ki je glasbeni in plesni solg, je velik poudarek na delu z nogami, ki jim poseben zven dajejo čevlji z žebljički. Zato je lahko dobro izveden le na ustreznih in namensko pripravljenih odrskih deskah, ki jih umetniki pripeljejo kar s seboj. Tudi v Križankah je bilo tako. Da smo dobro slišali delo nog plesalke in plesalcev pa je pripomogla tudi akustična školjka, na odru, že tako dobro akustičnih Križank