ponedeljek, 22. julij 2013

Upokojenci pri predsedniku RS Borutu Pahorju

Ljubljana, 22. 7. 2013 - Predsednik republike Slovenije Borut Pahor in predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije so za medgeneracijski dialog in sožitje so nam sporočili z Urada predsednika in v nadaljevanju še sporočili:



Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predstavnike Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).Vodila jih je Mateja Kožuh Novak. V pogovoru so predstavniki ZDUS predsednika republike seznanili z aktivnostmi pri pripravi predloga deklaracije o pravicah starejših oseb, ki bi jo sprejela Organizacija združenih narodov (OZN). Pobudniki deklaracije so nevladne organizacije na ravni Evropske unije.

Predstavniki ZDUS so predsednika republike seznanili tudi z aktualnimi problemi, s katerimi se soočajo starejši; pomanjkanje strategije oskrbe starejših, neustrezna ureditev oskrbe na domu, nizke pokojnine in s tem povezana revščina med starejšimi. Predsedniku republike so predstavili tudi uspešne projekte; projekt prostovoljcev »Starejši za starejše«, dobre prakse medgeneracijske solidarnosti ter predloge za sistemsko izboljšanje programov aktivnega staranja in sistema dolgotrajne oskrbe.


Predsednik republike je glede na pomembnost ustreznih rešitev omenjenih vprašanj za vse sedanje in bodoče generacije predlagal, da se jeseni pod njegovim okriljem organizira posvet o dolgoživi družbi medgeneracijskega dialoga in sožitja. Cilj posveta, na katerem bodo sodelovali predstavniki različnih generacij, bo priprava konkretnih predlogov za ohranjanje in bogatenje kvalitete življenja starejših in za tak razvoj, ki bo starejšim omogočal kakovostno življenje, na mlade pa prenašal znanje in izkušnje ter ohranjal in spodbujal medgeneracijsko solidarnost.

Objavo pripravil: Janez Platiše
Foto: Nebojša Tejić, STA