torek, 2. julij 2013

V Ljubljano prihaja slavna baletna skupina Bejart Ballet iz Lozane

Na 61. Ljubljana Festival-u se na nam v četrtek, 4. julija, v Križankah obeta vrhunska predstava saj gre za eno najbolj pričakovanih gostovanj na 61. Ljubljana Festivalu. V goste ponovno prihaja ena najbolj slavnih plesnih skupin na svetu Béjart Ballet iz Lozane. Tokrat bo prikazala kar štiri balete. Pod Bhakti III, Etudo za damo s kamelijami ter Brel in Barbara se je podpisal Maurice Béjart, medtem ko je Tam, kjer so ptiči delo sedanjega umetniškega vodje skupine Gila Romana. 



Podlaga za izjemne koreografije je pester izbor glasbe; za Bhakti III je to tradicionalna indijska glasba, za Etudo za damo s kamelijami dela Chopina in Cilea, za Brel in Barbara pa – kot nakazuje že sam naslov baleta – glasba Jacquesa Brela. Tam, kjer so ptiči pa se bo plesalo na glasbo Citypercussiona, Wagnerja in skupine Gorillaz.



Tokratno gostovanje Béjart Balleta in plesne večere v okviru 61. Ljubljana Festivala sta na novinarski konferenci v Križankah predstavila Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ter predsednik Evropskega združenja festivalov, in Gil Roman, umetniški vodja skupine Béjart Ballet. 



Ker so pri založbi Modrijan pravkar izšli spomini Mauricea Béjarta Trenutek v življenju drugega, je o tej novi knjižni pridobitvi spregovorila predstavnica založbe Simona Mehle. Sodelovanja s slavnim koreografom in njegovo plesno skupino se je spominjala Valentina Turcu, ki je na novinarski konferenci skupaj z novinarko in plesno strokovnjakinjo Barbro Drnač spregovorila o zapuščini vélikega Mauricea Béjarta.

Besedilo: Janez Platiše in FL
Foto: Janez Platiše