sobota, 24. avgust 2013

Mahler in Beethoven v izvedbi 270 let starega orkestra

Med viške 61. Ljubljana Festivala sodi gostovanje enega najstarejših in najboljših simfoničnih orkestrov na svetu Gewandhaus Orkestra Leipzig. V sveže prenovljeno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, s svojim dirigentom in kapelnikom Riccardom Chaillyjem, prihaja 28. in 29. avgusta. Izvedel pa bo dve Simfoniji št. 9: Mahlerjevo in Beethovnovo. Program, s katerim se ponaša tudi sloviti festival v Salzburgu.



Izjemni glasbeni deli bo izvedel eden najbolj znanih simfoničnih orkestrov Gewandhaus Orkester Leipzig, ki velja tudi za enega najstarejših na svetu. Letos obeležuje 270-letnico svojega obstoja, njegove korenine namreč segajo vse do leta 1743. Kot prvi so na primer leta 1811 izvedli Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5, v sezoni 1825/26 pa celoten cikel njegovih simfonij.

»Gostovanja v Ljubljani se izjemno veselimo,« je za slovenske medije izjavil Riccardo Chailly, »glede na to, da vem, kakšna je njena glasbena tradicija. Mislim si, da je enako zanimiva tudi publika. Komaj čakam.«

Ljubljanska koncerta bosta v Cankarjevem domu 28. in 29. avgusta ob 20.00 in bosta prva dogodka v prenovljeni Gallusovi dvorani.

Več o koncertu lahko preberete na povezavah http://www.ljubljanafestival.si/koledar/orkester-gewandhaus-leipzig/
http://www.ljubljanafestival.si/koledar/orkester-gewandhaus-leipzig-beethoven/

Besedilo: Janez Platiše
Foto: Arhiv LF